Lefotózták a Marson barangoló Curiosityt

A NASA egyik marsi szondája újabb felvételeket készített orbitális pályáról a bolygó felszínén barangoló Curiosityről. A Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) december 11-én HiRISE kamerájával fogta be az egytonnás robotot és friss nyomvonalát a Gale-kráterben.

2014. január 16., 06:40

A NASA közleménye szerint az egyik fotón a robot a bal alsó sarokban látható. Két párhuzamos nyomvonalát három méter választja el egymástól. Egy másik fényképen nyomai látszanak, de maga a felderítő nem. A nyomvonalak azt mutatják, hogy következő célpontja, a Sharp-hegy alacsonyabb lankái felé vezető útja során cikkcakkban került meg néhány akadályt.

A HiRISE először 17 hónappal ezelőtt fotózta le a Curiosityt, amikor a Mars Science Laboratory egy ernyő segítségével elhelyezte a felszínen. Orbitális pályájáról azóta is folyamatosan nyomon követi haladását.

A Curiosity 2012 augusztusában landolt a hatalmas Gale-kráterben azzal a céllal, hogy meghatározza, a vörös bolygó hordozhatott-e valaha mikrobiális életet. A misszió ezt a célkitűzést már beteljesítette, miután kiderült, hogy a landolási hely közelében fekvő Yellowknife-öböl több milliárd évvel ezelőtt ténylegesen lakható volt.

A Curiosity nyomvonala a Marson december 11-én az MRO felvételén (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Arizonai Egyetem) A Curiosity nyomvonala a Marson december 11-én az MRO felvételén (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Arizonai Egyetem)

2013 júliusában a felderítő maga mögött hagyta az öblöt, és megkezdte útját a kráter közepén terpeszkedő, öt kilométer magas Sharp-hegy felé. Végső célja a hegy lába, ahol a kutatók szeretnék felküldeni az alsóbb részekre, és segítségével feltárni a bolygó változó környezetének történetét.

A számítások szerint valamikor az év közepén érheti el a Yellowknife-öböltől 8,6 kilométerre fekvő hegy lábát.