Lebegő medence tisztítja meg a Vltava vízét

Hosszú évek nehézipari szennyezése után a Vltava, a Cseh Köztársaság leghosszabb folyója egyfajta társadalmi és környezeti újjászületést él meg és lassan visszanyeri természeti örökségét. ()

2012. január 29., 06:02

A zöldülő folyamat felgyorsítására Ondrej Lipensky és Andrea Kubná prágai építész házaspár egy olyan ötletes tervet dolgoztak ki, amely visszaadja a folyó vízének egészségét, egyúttal újabb szabadidőteret ad Prága lakóinak.

A terv egyfajta lebegő, kör alakú oázis, amely a melegebb hónapokban medencének, a hidegebbekben pedig korcsolyapályának ad otthont. A medence, amely 900 m2 alapterületű, több mint másfél méter mély, maximális befogadó képessége 300 személyes, az elképzelés szerint a folyó vízét használná fel, amelyet textilmembránok rendszerén keresztül szűrnének meg, szabadítanának meg a baktériumoktól és a szennyező anyagoktól. A nyári hónapokban lenne itt szauna is, a zuhanyzókat és az öltözőket pedig kizárólag a természetes környezet kihasználásával fűtenék.

A cseh tervnek vannak természetesen előzményei. 2006-ban a Szajnán lebegő Piscine Josephine Baker-nek is hasonló szűrőberendezései voltak, mint amelyeket a Lipensky-Kubná páros elképzelt.

Forrás:

http://www.energiacentrum.com/