Különleges mamutleleteket találtak Baranyában

Egy fiatalabb és egy idősebb mamut állkapcsa, valamint több agyar került elő Siklós-Máriagyűd településen végzett leletmentő ásatáson.

2022. július 15., 11:42

Szerző:

Egy lakóház építése, tereprendezése közben különös leletek kerültek elő a földből Siklós-Máriagyűd településen, a tulajdonosok amit jelentettek a Janus Pannonius Múzeumnak.

A múzeum leletmentő ásatást indított, ami jelenleg is tart.

Az ásatást Talabér Ildikó régész vezeti. Annyi már most bizonyos, hogy a térségben feltárt mamutleletek – Kozármisleny, Pécsbánya, Zók – egy igen különleges újabb leletegyüttessel egészülnek ki. A siklós-máriagyűdi ásatáson ugyanis több mamut testrészei (agyar, állkapocs) egy helyre felhalmozva kerültek elő. A mamutcsontok mentésében és meghatározásában szakmai segítséget nyújt Katona Lajos Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum geológusa. A szakember szerint nagyon ritka, hogy jégkorszaki löszös üledékből kerül elő mamutlelet, hiszen ezek általában más lelőkörülményekből (pl. kavicsbánya) származnak.

A környéken továbbá egy későbbi megtelepedés nyomaira is rábukkantak a régészek. Bár házhelyek nem kerültek elő, de a fellelt gödrök kerámiatöredékeket, illetve hamus, égett rétegeket rejtettek.

Az előkerült mamutleletek a Janus Pannonius Múzeumba kerülnek, tudományos feldolgozásuk megkezdődik. A vizsgálatok eredményeiből lehet majd megállapítani, hogy az egykori óriásállatok milyen körülmények között éltek, mivel táplálkoztak, és hogy milyen korszakból származnak.

(Fotó: Janus Pannonius Múzeum)