COVID: kiderült az egyik variánsról, hogy nem is létezett

Volt is, meg nem is.

2022. január 23., 09:08

Szerző:

Nagy valószínűséggel emberi hiba miatt jött létre a koronavírus állítólagos új variánsa, amit a ciprusi egyetem tudósai deltakronnak neveztek el még január elején – írja a Nature című tudományos lap. Szakértői vélemények szerint a variáns vizsgálatával kiderült, hogy nem volt szó genetikai keveredésről a két vírus között, hanem a tárolásuknál követhettek el hibát.

A deltakron tényét először a ciprusi egyetem egyik kutatója, Leonidosz Kosztrikisz jelentette be a ciprusi tévében még január 7-én. A csapata nem sokkal később feltöltötte a talált szekvenciákat a genom szekvenciákat és mutációkat gyűjtő globális GISAID adatbázisba. Két nappal később viszont már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik munkatársa posztolt arról, hogy ez a variáns egész biztosan nem létezik.

Kosztrikisz elmondta a Nature-nek, hogy a kiinduló elmélete az volt, hogy a delta vírus tüskeproteinjei úgy mutálódtak, ami az omikronhoz volt hasonlatos. A közös jellemzők illúziója viszont azért jöhetett létre, mert a deltát egy mutáció miatt nehezebb szekvenálni. Az omikronnál viszont ez a mutáció hiányzik, ezért ha mégis olyan jellemzőket mutat, ez azt jelenti, hogy a két törzs összekeveredhett tárolás közben, írja a Telex egy szakértő megszólalására alapozva.

Más szakemberek szerint a szekvenálást nehezítő mutáció más variánsokban is megtalálható, ezért nem volt jó elnevezés a deltakron. Aminek a szekvenciáit Kosztrikisz a nyilatkozata után pár nappal törölt is a GSAID rendszeréből. A Nature-nek nyilatkozva tagadta, hogy szennyezés történt volna a minták között.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

Magyarországon egyre többen vannak azok, akik nem használnak az interneten illegális tartalmakat: arányuk a tavalyi 78 százalékról az idén 85 százalékra nőtt, derül ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. idei, reprezentatív kutatásából.