Rákos? Majd szól a kontaktlencséje

Az innovatív lencse a tumorok biomarkereit azonosítja.

2022. augusztus 31., 13:53

Szerző:

A tumormarkerek azonosítása az okoslencsével invazív módszerek nélkül válik lehetségessé.  Az elektronikával felszerelt miniatűr számítógépet alkotó kontaktlencsék akár a zöld hályogot és egyéb szembetegségeket képesek detektálni, megkönnyítve a diagnosztizálást. 

Szem a test tükre

A Terasaki Orvosbiologiai Innovációs Intézet (TIBI) kutatói fejlesztettek egy kontaktlencsét, ameky hasonló extra funkcióval rendelkezik, csakhogy az eszköz nem a szemre jellemző egészségügyi problémákat, hanem a testben kialakult rákos daganatra utaló jeleket érzékeli, antitestek segítségével. 

A lencse a szembe helyezve az úgynevezett exoszómák jelenlétét detektálja: ezek a könnyben, vérben és agy-gerincvelői folyadékban lévő apró hólyagok, amelyek a sejtek membránjához kötődnek és a sejtek eredetéről árulkodó jeleket hordozzák. A kontaktlencse mikroméretű kamráiban antitestek helyezkednek el és ezek ejtik csapdába az exoszómákat, a kapcsolódás során pedig különféle nanorészecskékkel történő jelölések következtében fellépő elszíneződés segíti a szelektálást, hogy egyértelmű legyen a tumorra utaló nyomok felismerése.

A Terasaki Intézet leírása szerint az exoszómák olyan felszíni fehérjéket tartalmaznak, amelyek bizonyos típusai a rákos sejtek, mások a vírusos megbetegedések esetén szaporodnak meg, ezáltal a jelenlétük információkat hordozhat a testben fejlődő tumorról vagy más problémákról.

A laboratóriumi körülmények között végzett tesztek igazolták, hogy a lencse tíz különféle szövet-, és rákos sejt-mintán kimutatta a keresett exoszómákat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

 

 

Tegnap 19:33

A kvantumfizikai véletlen szerepének pontosításában végeztek döntő fontosságú kísérleteket a fizikai Nobel-díjjal kitüntetett tudósok, akiknek az eredményei alapvető jelentőségűek a kvantuminformatika fejlődésében és a kvantumtitkosításban is - mondta Csanád Máté fizikus, az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Intézet Atomfizikai Tanszékének egyetemi tanára az MTI-nek annak kapcsán, hogy kvantumfizikai kutatásaiért Alain Aspect francia, John F. Clauser amerikai és Anton Zeilinger osztrák fizikus kapja az idei fizikai Nobel-díjat.

2022. október 4., 12:25

Úttörő kvantumfizikai kutatásaiért Alain Aspect, John F. Clauser és Anton Zeilinger kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.

2022. szeptember 30., 12:29

A Severe Weather Europe hosszú távú előrejelzése szerint a La Niña-jelenségnek köszönhetően hidegebb tél vár idén Európára, mint amilyet az elmúlt években tapasztalhattunk. Az orosz-ukrán háború okozta energiaválsággal karöltve erre csak annyit mondhatunk: na, ez is jókor jött!

2022. szeptember 29., 16:33

Idén nyáron a klímaváltozás ránk csapta az ajtót, és itt is maradt. Az évszázados aszály nemcsak azt mutatta meg, hogy mennyire sebezhető a Kárpát-medence, de azt is, hogyha nem cselekszünk azonnal, akkor az idei szárazság semmiségnek fog tűnni pár év múlva. Bár a minisztérium jelenleg 17 víztározó építését tervezi, kérdéses, hogy mire lesz ez elég. Vízügyi körképünket olvashatják.