Könnyebben kap stroke-ot, aki átesett a covidon

A szívelegtelenség kocákazat is nő.

2022. február 12., 20:59

Szerző:

Másfélszer nagyobb eséllyel kapnak strokeot azok, akik átestek a Covidon, mint azok, akik sosem kapták el a betegséget – idézi az RTL Híradója a Nature című tudományos lapban megjelent cikket. A szívelégtelenség kockázata pedig 72 százalékkal nőtt. Közben a járványügyi adatok alapján Magyarország túljutott az omikron-hullám csúcsán: az utóbbi napokban csökkenni kezdett a halálozások átlaga és a kórházban ápoltak száma is.


(Kiemelt képünk illusztráció. Soós Krisztina, a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. projekt koordinátora (b) mutatja Németh Erzsébet nyugdíjasnak egy Wiwe mobil EKG-készülék használatát az idős nő budapesti otthonában 2018. február 2-án. A magyar találmány az EKG-görbét mérve figyelmeztet a pitvari fibrilláció következtében kialakuló stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatára. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Kutatótársaival, Özlem Türecivel és Ugur Sahinnal (BioNTech AG és Mainzi Orvostudományi Egyetem) Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszora vehette át a rák elleni vakcinák és immunterápiák továbbfejlesztése terén nyújtott kiemelkedő hozzájárulásáért az idei Meyenburg-díjat – ismertette az SZTE közkapcsolati igazgatósága pénteken.