Klíma-csodafegyver márpedig nincs

Ha az emberiség el akarja kerülni a klímaváltozásnak az eddiginél súlyosabb következményeit, akkor a Föld átlaghőmérséklete nem nőhet 2 Celsius-foknál többel az ipari forradalom előtti szinthez képest.

2014. április 13., 11:44

Ehhez a jelenlegihez képest háromszorosára-négyszeresére kell növelni a megújuló és az atomenergia részarányát az áramellátásban. A számos lehetséges intézkedés nem új, de minél gyorsabban be kell vezetni őket, mert 2030 után sokkal többe kerülne a klímavédelem. Itt az új ENSZ-jelentés az éghajlatváltozás következményeinek enyhítéséről.

A csak 2 fokos melegedéshez az szükséges, hogy 2100-ban csak 450 ppm szén-dioxid és más üvegházhatású gáz legyen a levegőben. (A mértékegység azt jelzi, hogy minden egymillió légköri összetevőből 450 a szén-dioxid.) Ez a lényege annak a jelentésnek, amelyet a klímaváltozás enyhítésének lehetőségeit összegző bizottság, az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) harmadik munkacsoportja mutatott be vasárnap délelőtt Berlinben – adta hírül az Origo.hu.

Emberi tevékenység miatt az utóbbi három évszázadban kerültek üvegházhatású gázok (ÜHG) számottevő mennyiségben a légkörbe. Ennek a kibocsátásnak a döntő része – körülbelül a fele – viszont az utóbbi negyven évben következett be, derül ki a jelentésből. 1970-ben például összesen 385-455 milliárd tonna szén-dioxid lehetett a levegőben a szén-, kőolaj- és földgázfelhasználás, valamint a cementgyártás miatt (1750-től számolva). Ez a mennyiség 2010-re 1190-1410 milliárd tonnára nőtt.

Hol állunk most?

A dokumentum egyik komor megállapítása, hogy ugyan egyre több országban léptetnek életbe különféle klímavédelmi és üvegházgáz-korlátozási intézkedéscsomagokat, ezek ellenére a kibocsátás gyorsuló ütemben nő. A kibocsátás megszaladt 2000 és 2010 között. Az elmúlt évtizedben évi átlagban egymilliárd tonna ÜHG került a levegőbe, ami évi 2,2 százalékos növekménynek felel meg. Ehhez képest 1970-2000 között csak 400 millió tonna volt a kibocsátás, és az éves növekedés csak 1,3 százalékos volt. Az emberi történelem során az elmúlt évtizedben engedtük a legtöbb ÜHG-t a levegőbe, és 2010-ben elértük az évi 49 milliárd (plusz-mínusz 4,5 milliárd) tonnát. A jelentésnek a korábban már kiszivárgott munkapéldányának megfelelően a végleges változatban is az szerepel, hogy a globális pénzügyi-gazdasági válság csak átmenetileg csökkentette a kibocsátást.

A kibocsátás döntő többségéért, 78 százalékáért a szén, a kőolaj és a földgáz (a fosszilis tüzelőanyagok) felhasználása, valamint a különféle gyártási folyamatok, ipari eljárások a felelősek. Csak a tüzelőanyagok miatt 32 milliárd tonna ÜHG került a légkörbe 2010-ben. A legfontosabb üvegházhatású gáz a szén-dioxid. A körülbelül 49 milliárd tonnás éves kibocsátás 76 százalékáért ez a gáz a felelős, 16 százalékkal második helyen áll a metán, 6,2 százalékkal harmadik a nevetőgáznak hívott dinitrogén-oxid, végül 2 százalékkal a halogénezett szénhidrogének (például a hűtőgépekben korábban használt freon).

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.