Kitöréshez vezethetnek a gáztevékenységek

A gőzölgő Bulusan vulkán kitörésének veszélyére figyelmeztetnek a Fülöp-szigeteken, miután 18 vulkanikus eredetű földrengést észlelt a helyi vulkanológiai és földrengéstudományi intézet csütörtökön.

 

2023. június 1., 16:19

Szerző:

A Bulusan vulkán a délnyugati országrészben található Sorsogon tartomány Luzon szigetén található, és helyi idő szerint szerda reggel 5 órától adott közetrepedésekkel járó nyugtalanító jeleket. Az általa okozott rengések közül öt volt 2,71 és 6,56 kilométer közötti mélységben a vulkán keleti szektora alatt. 

Az intézet hozzátette, hogy gyenge kigőzölgés észlelhető a kráter csúcsáról, és a délkeleti lejtőn aktív légmozgást is megfigyeltek. E jelenségek valószínűleg a vulkáni gáztevékenységhez kapcsolódnak és kitöréshez vezethetnek – közölte az intézet. 

A szakemberek arra figyelmeztették az embereket, hogy ne tartózkodjanak a 4 kilométeres veszélyzónában. Továbbá jelezték, hogy a kitörés esetén sziklaomlásra és földcsuszamlásokra kell számítani a dél-délkeleti lejtőkön. 

Az intézet arra kérte a polgári légiközlekedési hatóságot, hogy tegyen javaslatot a pilótáknak a vulkán csúcsának elkerülésére. 

A Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánjától, a Mayontól 70 kilométerre délkeletre fekvő Bulusan tavaly júniusban 17 percen át lövellte a hamut 1 kilométer magasba, beborítva a tartomány egyes részeit. A hatóságok akkor arra kényszerültek, hogy evakuálják a környékbeli lakosságot.

(Kiemelt képünk: A hamut okádó Bulusan vulkán madártávlatból, ahogyan a Manilától délre fekvő Sorsogon tartományban lévő Irosin városból látható, 2022. június 13-án. Fotó: Mylene Sierra / AFP.)

 

 

A jövő évi párizsi olimpián a tervek szerint a városon belül légi taxival is lehet majd utazni, a projekt azonban még jóváhagyásra vár. Arról még nincs döntés, hogy az innovációt véglegesítik-e a francia fővárosban.