Kiderült, miért van olyan sok négyujjas tenyérlenyomat a barlangrajzokon

Korábban azt hitték a kutatók, hogy a nehéz életkörülmények miatt veszítették el egy-egy ujjpercüket vagy egész ujjukat az emberek, most azonban egy sokkal drámaibb megállapításra jutottak.

2023. december 23., 19:07

Szerző:

 

A European Society for Human Evolution legutóbbi tanulmányában a kutatók 25 ezer éves franciaországi és spanyolországi barlangrajzokat mutattak be, amelyek emberi kezek sziluettjeit ábrázolják. Több mint kétszáz ilyen lenyomatnál azonban az ujjakon legalább egy ujjperc nem látható, több esetben egész ujjak hiányoznak – írja a Guardian.

A múltban az ujjak és ujjpercek hiányát a korabeli emberek egészségügyi problémáinak tudták be, köztük a fagyásnak. A vancouveri Simon Fraser Egyetem professzora, Mark Collard régész vezette tudósok azonban azt mondják, hogy az igazság sokkal hátborzongatóbb lehet. „Bizonyítékok állnak rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hogy ezeknek az embereknek az ujjait szándékosan amputálhatták olyan rituálék során, amelyek célja a természetfeletti entitások segítségének kiváltása” – mondta Collard.

Ez a szokás nem egy időszakban vagy helyen volt jellemző – tette hozzá. „Jó néhány társadalomban ismert az ujjak levágásának rituáléja manapság is, és ez nagyon régről maradt hiedelmeken alapul.”

Az Új-Guineai dani népcsoportban a nők egy vagy több ujjukat levágják szeretteik, köztük fiaik vagy lányaik halála után. „Úgy gondoljuk, hogy az európaiak ugyanezt csinálták a paleolitikus időkben, bár a pontos hitrendszerek eltérőek lehettek. Úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan gyakorlat, amely nem feltétlenül volt rutin, de a történelem során több alkalommal is előfordult” – szögezte le a kutató.

Collard és munkatársai néhány éve publikálták először az ujjamputációról szóló tézisüket, ám emiatt számos tudós kritizálta őket, azzal érvelve, hogy az ujjak amputációja katasztrofális lett volna az érintettek számára. Szerintük tökéletesen működő kezek nélkül a férfiak és a nők képtelenek lettek volna megbirkózni az évezredekkel ezelőtt uralkodó zord körülményekkel.

Azóta Collard, Brea McCauley doktorandusszal együttműködve még több adatot gyűjtött össze az amputációs tézis alátámasztására. Az Európai Társaság konferenciáján bemutatott előadáson azt mondták, legújabb kutatásaik még meggyőzőbb bizonyítékot szolgáltattak arra vonatkozóan, hogy az ujjak eltávolítása az istenek megnyugtatására szolgált.

A csapat másutt is keresett bizonyítékot az ujjamputációra, és több mint száz olyan közösséget találtak, ahol ez szokás volt a múltban. „Az öncsonkítás ezen formája minden kontinensen megfigyelhető” – mondta Collard. 

Collard rámutatott olyan rituálékra is, amelyeket ma is folytatnak például Mauritiuson és más helyeken. Ilyen a tűzön járás, az arc átszúrása nyárssal vagy a testbe akasztott horgok, amellyel az emberek nehéz tárgyakat húznak maguk után. „Az ilyen események révén az emberek szorosabban kötődhettek a saját közösségükhöz. Az ujjak amputálása egy extrémebb változata lehetett egy ilyen rituálénak” – állítja a kutató.

(Képünk illusztráció / Freepik)