Kiderült, miért nem tudni még, hogy milyen mértékben veszélyes a szupermutáns omikron

A tudósok szerint még pár hét kell a tisztánlátáshoz. 

2021. december 2., 09:36

Szerző:

A tudósok szerint hetekbe telik, mire kiderül, mennyire veszélyes az omikron és mennyiben tér el az eddigi variánsoktól – írja szerdai cikkében a CNN

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a koronavírus új, omikronnak elnevezett dél-afrikai variánsát egy hete jelentették be. A Dél-afrikai Köztársaság egy új, és aggasztó változat terjedéséről számolt be.  

Mire az Egészségügyi Világszervezet omikron névre keresztelte az új vírusvariáns, több kutatócsoport már megismételte az addigi kutatásokat ,és feltérképezte azokat a genetikai változásokat, amelyek az omikront a koronavírusok új rosszfiújává tették – írja a CNN.

Azonban az alapos kutatómunkák ellenére, még mindig nem derült ki, hogy az új mutáns pontosan miben tér el társaitól.

A kutatók tehát továbbra is arra a kérdésre keresik a választ, hogy az omikron lényegesen különbözik-e a korábbi változatoktól

– különösen a dominánssá  delta-változattól. Hetekig tartó tesztelésre lesz szükség ahhoz, hogy kiderüljön, milyen új hatásai lehetnek az új variánsnak. 

  • A kutatók megvizsgálják, hogy mi történik a való világban, a betegektől vett minták vizsgálatával, hogy kiderüljön, az omikron okozza-e a fertőzéseket, 
  • felmérik majd az omikron gyakoriságát a mintavételek során
  • azt is figyelni fogják, hogy az omikron-fertőzések súlyosabb betegséghez vezetnek-e, valamint azt is, hogy a teljesen beoltott emberek nagyobb valószínűséggel fertőződnek-e omikron-változatokkal, mint más törzsekkel.
Ez a fajta valós életben történő tesztelés akár hónapokig is eltarthat.

„Az AstraZeneca már kutatásokat is folytat olyan helyeken, ahol a variánst azonosították, nevezetesen Botswanában és Eswatiniban, ami lehetővé teszi számunkra, hogy valós adatokat gyűjtsünk ezzel az új vírusvariánssal szemben” – mondta pénteken a vakcinagyártó szóvivője.

A vakcinagyártók a világjárvány során bevált technikához folyamodnak: vért vesznek oltott önkéntesektől, és a  fertőzésekből felépült emberektől, a kettőt összekeverik az új variáns mintáival, hogy lássák, hogyan működnek ellene az immunsejtek és a fehérjék.

A Pfizer és partnere, a BioNTech, a Moderna és a Johnson & Johnson mind azt nyilatkozták, hogy ők is megkezdik ezeket a kísérleteket. Az Egészségügyi Világszervezet Covid-19 technikai vezetője, Maria Van Kerkhove a CNN-nek elmondta, hogy időbe telik, amíg “felnő a vírusállomány”, hogy ezt megtehessék. „Becsléseink szerint két és négy hét között van” – idézte a CNN Kerkhove magyarázatát.

 

(Kiemelt kép: Koronavírus-modell és a háttérben látható "omicron covid-19" felirat Krakkóban 2021. november 28-án. Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto via AFP)