Kiderült hogyan hat az oltás a menstruációra

Egyeseknél a védőoltás mellékhatásaként megváltozott a menstruációs ciklus – de a szakértők szerint nincs ok az aggodalomra.

2022. július 18., 11:19

Szerző:

 Egy nemrégiben végzett vizsgálat résztvevőinek közel fele, a Covid-19 vakcina beadását követően erősebb vérzésről számoltak be menstruációjuk során. Mások, akik jellemzően nem menstruáltak – köztük a transznemű férfiak, a hosszú hatású fogamzásgátlót szedők és a menopauza utáni nők – szintén szokatlan vérzést tapasztaltak.

Az új tanulmány – az eddigi legnagyobb – kibővíti azokat a kutatásokat, amelyek rávilágítottak a Covid-19 vakcinák menstruációs ciklusra gyakorolt átmeneti hatásaira. Sok egészségügyi szakértő kezdetben félresöpörte az aggodalmakat, amikor a nők és a nemi hovatartozással élők az oltások beadását követően rendszertelen menstruációs ciklusokról kezdtek beszámolni.

Hogy jobban megismerjék ezeket az oltás utáni tapasztalatokat, az Illinois-i Egyetem Urbana-Champaign és a St. Louis-i Washington Egyetem Orvosi Karának kutatói 2021 áprilisában online felmérést küldtek szét több ezer embernek világszerte. Három hónap elteltével a kutatók több mint 39 ezer, 18 és 80 év közötti egyéntől származó, menstruációs ciklusukról szóló választ gyűjtöttek össze és elemeztek.

A felmérésben részt vevők mindegyike teljesen be volt oltva - a Pfizer-BioNTech, a Moderna, a Johnson & Johnson vagy más, az Egyesült Államokon kívül engedélyezett vakcinával. És legjobb tudomásuk szerint a résztvevők a védőoltás beadása előtt nem fertőződtek meg a Covid-19 vírussal.

A Science Advances című folyóiratban pénteken közzétett kutatás szerint a rendszeres menstruációs ciklussal rendelkezők 42 százaléka tapasztalt erősebb vérzést az oltás után, míg 44 százalékuk nem jelentett változást, 14 százalékuk pedig enyhébb menstruációról számolt be. Emellett a nemi hormonkezelést alkalmazó válaszadók 39 százaléka, a hosszú hatású fogamzásgátlót szedők 71 százaléka és a menopauza utáni nők 66 százaléka tapasztalt áttörő vérzést az egyik vagy mindkét oltás után.

A hevesebb menstruáció például nagyobb valószínűséggel fordult elő azoknál, akik idősebbek voltak. A felmérésben részt vevők, akik hormonális fogamzásgátlást használtak, korábban már volt terhességük, vagy akiknél olyan reproduktív betegséget diagnosztizáltak, mint az endometriózis, mióma vagy policisztás petefészek szindróma, szintén nagyobb valószínűséggel tapasztaltak erősebb vérzést a menstruációjuk alatt. A spanyolajkú vagy latin-amerikai származásúként azonosított személyek szintén hajlamosak voltak erősebb vérzésről beszámolni. Azoknál, akiknél a vakcinák egyéb mellékhatásait, például lázat vagy fáradtságot tapasztaltak, szintén nagyobb eséllyel fordult elő rendszertelen menstruáció. Azok a posztmenopauzában lévő nők, akik valamivel fiatalabbak voltak, átlagosan 60 év körüliek, nagyobb valószínűséggel tapasztaltak áttörő vérzést az oltás után, mint azok, akik idősebbek voltak. De úgy tűnik, hogy a menopauza utáni nők vérzésére nem volt hatással az, hogy milyen típusú oltóanyagot kaptak, hogy voltak-e egyéb mellékhatásaik, például lázuk, vagy hogy volt-e már terhességük.
(New York Times)

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: pixabay)

Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek elemzése révén – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.