Készül az omikron elleni gyógyszer

Állatokon tesztelték a laboratóriumi vizsgálatotokat. 

2021. december 3., 08:17

Szerző:

A GlaxoSmithKline (GSK) amerikai partnerével, a Virrel közösen fejlesztett antitest alapú terápiát, és a laboratóriumi vizsgálatok azt jelezték, hogy a készítmény hatásos a koronavírus új, omikron nevű variánsa ellen – írta a Reuters.

A GSK közleménye szerint laboratóriumi tesztek és egy hörcsögökön végzett vizsgálat bizonyította, hogy a sotrovimab antitest-koktél olyan vírusok ellen hat, amelyeket biotechnológiailag úgy alakítottak ki, hogy az Omicron variáns számos jellegzetes mutációját hordozzák.

A két vállalat olyan úgynevezett pszeudovírusokat fejlesztett ki, amelyek az eddig megjelent összes gyanús variáns főbb koronavírus-mutációit tartalmazzák, és laboratóriumi teszteket végeztek a sotrovimab-kezeléssel szembeni sebezhetőségükről.

A korábbi tesztek elemzése most hozta meg a gyógyszer előzetes engedélyét, mivel az Omicron fő mutációit számos korábbi változatban megtalálták. Fontos, hogy a mutációk a tüskefehérje azon területén belül, amelyhez a sotrovimab antitestek kötődnek, nem okoztak különbséget. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)