Katasztrofális kihalási esemény előtt áll a Föld

Kihalás fenyegeti azon fajok több mint felét, amelyeknek természetvédelmi státuszát adatok hiányában nem lehet megállapítani – közli egy tanulmány.

2022. augusztus 5., 16:36

Szerző:

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), amely összeállította a veszélyeztetett fajok vöröslistáját, jelenleg 150 ezer növény- és állatfajról rendelkezik adatokkal – ezek közül mintegy 41 ezret, azaz az összes faj 28 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye – áll a Communications Biology című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban. 

A kihalás veszélye a kétéltűek 41 százalékát, a cápák és ráják 38 százalékát, illetve az emlősök 27 százalékát érinti. Több ezer más faj esetében azonban az IUCN-nek nincsenek kellő adatai az érintett fajok természetvédelmi státuszának megállapításához – annak eldöntéséhez, hogy az adott faj a kevéssé aggasztó, a súlyosan veszélyeztetett vagy akár a kihalt kategóriába tartozik-e. 

A Norvég Tudomány- és Technológiai Egyetem kutatói a gépi tanulási technika alkalmazásával, egy algoritmus segítségével készítettek becsléseket 7699 olyan fajra vonatkozóan, amelyről nem állnak rendelkezésre adatok. Megállapították: a vizsgált fajok több mint felét, összesen 4336-ot fenyeget a kihalás veszélye. Ez azt jelenti, hogy

a listán szereplő kétéltűek 85 és az emlősök 61 százaléka veszélyeztetett. 

Úgy látjuk, a kipusztulással fenyegetett fajok aránya a szárazföldi és a tengerparti területeken világszerte magasabb lehet, beleértve azokat a fajokat is, amelyekről nem rendelkezünk adatokkal – jelentette ki Jan Borgelt, a tanulmány vezető szerzője az AFP-nek. 

Az elemzés arra is enged következtetni, hogy a kockázat még nagyobb egyes olyan régiókban, amelyek gazdag és egyedülálló faunával rendelkeznek, például Madagaszkáron vagy Dél-Indiában. A tanulmány segíthet a IUCN-nak stratégiát kidolgozni az aluldokumentált fajok megmentésére – fejezte ki reményeit Jan Borgelt. 

Egy 2019-es ENSZ-jelentés felhívja a figyelmet, hogy közép- és hosszútávon egymillió fajt veszélyeztet a kihalás az élőhelyek elvesztése, az éghajlatváltozás, az invazív fajok és a túlzott kiaknázás miatt.

(2019. október 3-án készült kép az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) Európai Fajmegőrző Programja keretében a római Biopark állatkertbe érkezett két dél-afrikai szélesszájú hím orrszarvúról, Thomasról és Kibóról. A szélesszájú orrszarvú az orvvadászat miatt sodródott a kihalás szélére a világ legnagyobb orrszarvúpopulációjának otthont adó Dél-Afrikában. MTI/EPA-ANSA/Pool/Claudio Peri)

Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek elemzése révén – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.