Katasztrófába torkollhat a tibeti gleccserek tempós olvadása

Soha nem látott gyorsasággal olvadnak a legnagyobb ázsiai folyókat tápláló gleccserek a tibeti fennsíkon, aminek hosszabb távon súlyos következményei lehetnek a lapályon élő kínaiak és délkelet-ázsiaiak százmilliói számára - jelentette pénteken a Hszinhua kínai hírügynökség kínai kutatókat idézve.

2011. október 22., 17:50

Csinghaj (Qinghai) tartomány vízügyi hivatalának igazgatóhelyettese szerint különösen gyorsan olvad a mintegy 80 gleccser az Amnyemacsen-hegységben, ahol a Sárga-folyó ered. A tibeti fennsíknak Csinghaj tartományba eső részén ered Ázsia három legnagyobb folyója, a Jangce, a Mekong és a Sárga-folyó.

A térségben fél évszázada folyamatosan emelkedik az átlaghőmérséklet, amely tavaly érte el az utóbbi ötven év legmagasabb szintjét - idézte a kínai hírügynökség a csinghaji térképészeti hivatal egy szakemberét. Kínai kutatók számításai szerint a Jangce forrásvidékéhez közeli gleccserek 5,3 százaléka tűnt el 30 év alatt, a Mekong forrásához közeli gleccsereknek pedig a 70 százaléka olvadt el.

A gleccserek elolvadása hosszabb távon a nagy folyamok vízutánpótlásának elapadásához vezethet, ami katasztrofális következményekkel járhat a lapályon élő százmilliók számára mind Kínában, mind Délkelet-Ázsiában - figyelmeztetett a csinghaji vízrajzi és geológiai kutatóközpont.