Az unatkozó asszonyok betegségéről

Régen az unatkozó asszonyok betegségeként emlegették a kialvatlanságot. Az alvás rendbetétele fontosabb, mint gondolnánk – derül ki a Jazzy Business Classból.

2024. január 15., 13:58

Szerző:

Az emberiség egyharmada szenved alvászavartól – meséli Dr. Purebl György  pszichiáter, a Magatartástudományi Intézet igazgatója a Jazzy Business Classban.  Az alváshiány számos megbetegedéshez és extrém esetekben akár halálhoz is vezethet. Az Intézet igazgatója arról beszélt, hogy ha rendszeresen vannak nappali kialvatlansági tüneteink, ahhoz orvoshoz kell fordulni. A tartós kialvatlanság növeli a hízás kockázatát, a cukorbetegséget és a szív betegségeit. Hangsúlyozta, hogy először a háziorvoshoz kell fordulni, és javaslatára történik a vizsgálat az alvásközpontban. 

Az álmokról is beszélt Dr. Purebl György, szerinte nagyon hasonlóakat álmodnak az emberek és jellemzően rosszat. „Az Intézetben azt az alvás fázist vizsgáljuk, amikor az álomlátás van, a nagytakarítás a memóriában gyakorlatilag ilyenkor történik” – mondta pszichiáter. A szakember szerint az álmok nem fogalmazhatóak, amikor szavakba öntjük álmunkat, akkor megváltoztatjuk és egyéni lesz. 

A teljes beszélgetés meghallgatható a Jazzy rádió honlapján.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)