Jakab: az ötödik hullám nem az utolsó

A virológus szerint nem lehet élethosszig tartó védettséget kialakítani a koronavírussal szemben. 

2022. január 10., 11:49

Szerző:

„Az omikronról azt lehet tudni, hogy nagyon gyorsan terjed, de talán úgy tűnik, hogy enyhébb klinikai tünetekkel megúszható. Nem kérdés, hogy nagyon sokan el fogják kapni, és ez valószínűleg populáció szintű immunizálást is eredményez, de ne gondoljuk azt, hogy ezzel vége a történetnek” – mondta Jakab Ferenc virológus a forbes.hu-nak adott interjújában.

A szakember úgy véli, hogy az omikron megjelenése nem vet véget végérvényesen a koronavírus veszélyeinek, de hosszú távon szezonálissá, enyhe vagy középsúlyos felső légúti tüneteket okozó betegséggé válik a fertőzés. 

„Eljutunk a nyárig, tavasz végén, a nyár folyamán, és őszre lassan mindenkinek elkopik a védettsége és ha újra jön egy vírus, akkor újra fellángolhat a járvány. Arról nem is beszélve, hogy ha nem az omikron, hanem valami más érkezik, ami ellen még az esetleg fennmaradó védettségünk sem elég hatékony, akkor újrafertőzhet minket”

– mondta Jakab a várható fejleményekkel kapcsolatban. A virológus úgy véli, hogy egy újabb variáns a tüdőt  támadhatja majd ismét. A szakember fenntartásokkal kezeli az olyan kijelentéseket, amely szerint az omikronnal vége lehet a pandémiának. „Lehet, hogy időlegesen megoldja, de nem hiszem, hogy végérvényesen ez fogja jelenteni a koronavírus veszélyének a végét” – tette hozzá. 

A virológus az interjúban azt is elmondta, hogy várhatóan az ötödik hullám sokkal nagyobb terhelést jelent majd az egészségügyi ellátórendszer számára Magyarországon.

(Kiemelt kép: Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője. Fotó: Sóki Tamás / MTI)