Ideiglenes mérleg

43 062 magyar élt a törvényben rögzített átváltási árfolyammal, hogy megszabaduljon a hitelétől, de sokan képtelenek élni a kiszállás lehetőségével - írja a Der Standard, az APA hírügynökségre hivatkozva.

2011. november 7., 14:36

A következő hetekben Magyarország nem akar további intézkedéseket hozni a hitelfelvevők megsegítésére. „A kormány arra törekszik, hogy a devizahiteleknél meglevő problémák megoldására a bankokkal és a pénzügyi felügyelettel közösen találjon megoldást” – idéri a bécsi napilap Matolcsy György gazdasági minisztert. Elfogadták a bankok kívánságát, és nem terhelnek rájuk további terheket – folytatta Matolcsy.

A Magyar Bankszövetség elnöke, Patai Mihály haladéktalanul üdvözölte a kormány erre vonatkozó döntését. Továbbfolytatják a kormány és a bankok közötti megegyezésre vonatkozó kísérleteket. Patai azt nyilatkozta, hogy bár a devizahitelek időelőtti visszafizetése meggyengítette a bankrendszert, az továbbra is stabil maradt. Szerinte a bankszövetség két héten belül kidolgozza a megoldásra vonatkozó javaslatát.

Az első számok az idő előtti hitel visszafizetésekről

Időközben a pénzügyi felügyelet, a PSZÁF, nyilvánosságra hozta a devizahitelek időelőtti visszafizetésére vonatkozó első számadatokat. Eszerint az elmúlt három héten 43 062 magyar fizette vissza devizahitelét a törvényben rögzített átváltási árfolyamon. A visszafizetések összege eléri a 295,7 milliárd forintot (976 millió euró), ami valószínűleg kb. 71 milliárd forint terhelést jelenthet a bankok számára. Ezen túlmenően az aktuális devizaárfolyamon további 23 046 fő fizette vissza devizahitelét, ami további 33,4 milliárd forintos költséget jelenthet a bankoknak.

A PSZÁF elnökének, Szász Károlynak a véleménye szerint nem számolnak a hiteltörlesztések lineáris növekedésével. A csúcspont november végén, illetve december elején várható. A hitelfelvevők az év végéig törleszthetik egy összegben a devizában fennálló jelzáloghiteleiket. A külföldi valutában eladósodottak 10%-ra teszik a bankok a lehetséges visszafizetők arányát.

A túlnyomó többség nem tud kiszállni

A Magyar Nemzeti Bank elemzői és más szakértők szerint is az adósok 60-70 százaléka pénzügyileg egyáltalán nincs olyan helyzetben, hogy képes legyen élni az idő előtti visszafizetés lehetőségével. A hitelfelvevők jelentős hányadának törlesztési szándéka elbukhat a viszonylagosan rövidre szabott végrehajtás miatt, s ezért végül csak a hitelfelvevők 10-20 százaléka lesz képes majd igénybe venni a visszafizetés lehetőségét. A magánszemélyeknek nyújtott devizahitelek összege szeptember végén 5 240 milliárd forint (17,3 milliárd euró) volt, és ez a Magyarországon kihelyezett hitelek kétharmadát jelenti - közölte a Nemzeti Bank.

Szeptember vége óta Magyarország törvényileg biztosítja a devizában fennálló jelzáloghitelek
kedvező árfolyamon rögzített visszafizetését. A hitelfelvevők 2011. december 30-ig jelenthetik be törlesztési szándékukat, amelyet azt követően 60 napon belül kell teljesíteniük. Ha valamennyi törvényi előfeltételnek megfelelnek, akkor a bankok kötelesek elfogadni a visszafizetést, és az abból eredő terheket is viselniük kell. A Nemzeti Bank szerint ez az euró válság kedvezőtlen hatásaival együtt 356 milliárd forint (1 175 milliárd euró) veszteséget jelent a bankszektor számára. Nem régen Orbán Viktor kormányfő bejelentette, hogy új megoldást kell keresni annak érdekében, hogy a magyar jelzáloghitelesek számára lehetővé tegyék a devizaadósság csapdájából való szabadulást.

Matolcsy gazdasági miniszter szerint a kormány vizsgálja annak lehetőségét is, hogy a lakásprogramok, valamint a kis és középvállalkozások számára nyújtandó hitelek érdekében lehetne-e 2012-ben csökkenteni a bankjárulékok számítási alapját, azaz a mérlegfőösszeget. Magyarország tavaly teljesen váratlanul egy három évre szóló bankadót vezetett be, amely közel 182 milliárd forinttal gazdagította a magyar költségvetést. Ez a mérlegfőösszeg 0,45%-t jelenti.

Der Standard, 2011.11.04

Fordította: dr. Gonda László