Idegen fajok veszélyeztetik a Balatont

A Balaton természetes halállományát sodorják veszélybe az évtizedek során betelepített idegen fajok – ismertette kutatását Specziár András halökológus, a tihanyi limnológiai kutatóintézet igazgatóhelyettese.

2011. november 1., 08:03

Úgy véli, a busa és az angolna a két legveszélyesebb. Ha a busa sokáig jelen lesz a Balatonban – figyelmeztetett a szakember –, meg van az esélye, hogy alkalmazkodik és kiirthatatlanná válik. A busa ráadásul az őshonos halak elől eszi meg a zooplanktont, a vízben lebegő apró rákocskákat – írja a

Somogyi Hírlap.

– Komolyan kell venni, amit Specziár András mond – ismerte el Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. új vezérigazgatója. – Ökológiai szemlélettel néz a jövőbe, méghozzá évtizedekkel, sőt, évszázadokkal előre. Jól látjuk, milyen problémákat okozott a busa Észak-Amerikában. Jogos a felvetés: nem addig kellene-e beavatkozni, amíg még lehet? A mi társaságunknak például a busagyérítés az egyik fő feladata. Ha ketyeg is a busabomba, tudjuk még hatástalanítani; 3-5 ezer tonnára becsülhető ma a busaállomány, s a jelenlegi intenzitással maximum 250 tonnát tudunk kifogni évente.

Közös balatoni teherviselést képzel el és divattá tenné a busafogyasztást Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. új vezérigazgatója.