Időzónákat vezethetnek be a Holdon

Az Európai Űrügynökség (ESA) által szervezett találkozón a világ űrszervezeteinek tagjai egyetértettek abban, hogy szükség van egy megfelelő holdi időzóna bevezetésére – egy nemzetközileg elfogadott, közös holdi referenciaidőre, amelyet minden jövőbeli küldetés használhat a kommunikáció és a navigáció megkönnyítésére.

2023. március 9., 14:51

Szerző:

„Ennek megvalósítása érdekében most közös nemzetközi erőfeszítéseket indítunk” – mondta Pietro Giordano, az ESA navigációs rendszermérnöke. A cél egy közösen elfogadott, LunaNet nevű keretrendszer összeállítása, amely közös felületet biztosít majd minden jövőbeli holdi küldetés számára, ésszerűsítve a hálózatépítést, navigációt, észlelést, tájékoztatást és kommunikációt – számolt be a ScienceAlert.

A jövőbeli műveletek összehangolásának szempontjából az időzítés kulcsfontosságú lesz, mert a különböző űrszervezetek és magáncégek számos robot leszállóegységet terveznek indítani a Holdra. Az ESA, a NASA, a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) és a Kanadai Űrügynökség (CSA) pedig közösen dolgozik egy Gateway nevű, Hold körüli pályán keringő holdi állomás létrehozásán, ahonnan a jövőbeni expedíciók indulhatnak. 

Nem kellene folyton hazarádiózni

A történelem során minden Holdra induló küldetés a Földön lévő atomórákat használta a haladásuk nyomon követésére, szinkronizálva az űrben mért időt a földivel. Ez eddig úgy történt, hogy az asztronauták rádión keresztül érdeklődték meg, mennyi az idő, hozzászámolták azt, hogy az üzenetük mennyi idő alatt ér le a Földre és a válasz onnan vissza, és az eredményhez állították az óráikat.

Az idő pontos méréséhez egy olyan órára lesz szükség, ami alkalmazkodik a Hold gravitációjához és sebességi erejéhez, ugyanis ezek az erők a Földétől eltérően hatnak az időre. Ha egy holdi űrhajós a Földről hozna magával egy órát, az naponta több tucat mikromásodperccel gyorsabban járna a normálisnál - hogy mennyire gyorsan, az attól is függ, hogy az űrhajós a Hold körül kering-e vagy a Holdon áll. Ilyen összetett körülmények között a kifejezetten a Holdra beállított stabil időmérés nehezen jön létre, de pontosabb és gyorsabb lehet, mint a földi idővel való szinkronizálás.

(Kiemelt képünk: A Hold a holland Eindhoven városából nézve. 2021. március 27-én (Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto via AFP)