Hogyan készül Paks II.?

2014. november 12-én került megrendezésre az Bánki Donát-emlékfélévének kiemelt rendezvénye, a Hogyan készül Paks II.? elnevezésű fórum, melynek fókuszában a paksi kapacitás-fenntartás főbb kérdései álltak.

2014. december 10., 12:12

A rendezvény első előadója Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergetikai Hivatal (OAH) főigazgatója volt. Fichtinger Gyula az új atomerőművi blokkok megépítésével kapcsolatosan elmondta, hogy az engedélyezés rendjének és követelményeiknek szigorú előírásai vannak. Az engedélyezés egy komplex folyamat, ami során különféle területeket kell vizsgálni, mint például az energetikai kérdések, a környezetvédelmi előírások, a vízjogi ügyletek és természetesen a nukleáris biztonság.

A jelenleg folyó tárgyalások feladata rögzíteni az együttműködés részleteit, melyeknek fő területei:

• új blokkok beszerzési és kivitelezési kérdései,
• blokkok üzemeltetési és karbantartási támogatása,
• nukleárisüzemanyag-ellátás és kiégettüzemanyag-kezelés.

Kiemelt téma volt a hűtés kérdése, az előadó a Dunára vonatkozó hatósági korlátokat is ismertette. Ezt követően az építés előkészítésének jelenlegi fázisáról esett szó, mely jelenleg a telephelyengedély benyújtásánál és az ehhez kapcsolódó vizsgálatoknál tart. Előadása zárásaként statisztikákkal támasztotta alá, hogy a magyar lakosság egyértelműen támogatja az atomenergia felhasználását.

Az utolsó előadást Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója tartotta, aki az előző előadókkal ellentétben főleg az új paksi blokkok műszaki jellemzőiről beszélt. A majd Pakson felépülő reaktorok a jelenleg is több helyen üzemelő VVER–1000-es reaktorok továbbfejlesztett változatai lesznek. Ezen új reaktorok építését a Rosatom fogja kivitelezni, aki jelenleg a világ egyik vezető atomerőmű-építő vállalata.

Az előadó ezután az erőmű fő biztonsági berendezéseit ismertette. Egyik biztonságot növelő különbség a régi reaktorokhoz képest, hogy a zóna-üzemzavari hűtőrendszer (ZÜHR) négyszeres redundanciával rendelkezik a mostani három helyett. A biztonsági rendszereken kívül az új blokkok egyéb műszaki jellemzőit is ismertette Nagy Sándor. Az 1200 MW villamos teljesítményt 3200 MW termikus teljesítménnyel állítják elő,a jelenleg üzemelő paksi blokkokhoz képest az újak körülbelül 4 százalékkal jobb hatásfokkal (37,4 százalék) fognak rendelkezni.

Az új reaktorok radioaktívhulladék-termelés szempontjából is fejlettebbek, a kevesebb hulladék keletkezése pedig gazdaságossági és környezetvédelmi szempontból is előnyös.

A fórum végén az érdeklődők az előadások alatt felmerült kérdéseikre kaphattak választ.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.