Hírek

2016. augusztus 16., 09:10

Rogán feltaláló

Új oldaláról ismerhettük meg Rogán Antalt: a kabinetminiszter egy digitális aláírással kapcsolatos találmányt jegyez a kormányzati hátszéllel gazdagodó Hunguard Kft. látható tulajdonosaival, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával – derítette ki a Népszabadság. A Hunguardot a rezsiharc farvizén segítette piacra a Fidesz a közműcégek auditálására. A vállalkozás mögött, amely a rá szabott törvények és kormányrendeletek jóvoltából futott fel, offshore-szerű cégfelépítés látszik: haszna papíron először Máltára, majd onnan Ciprusra kerülhet – írja a lap.

Ami a találmányt illeti: a genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) honlapján a hivatalosan közzétett szabadalmi kérelmek között a lakcíme alapján azonosítható Rogán Antal, mint egy digitális aláírási eljárás feltalálója. Ehhez mellékelik a magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához 2014-ben benyújtott Eljárás elektronikus állomány digitális aláírására, illetve a 2015-ben benyújtott Eljárások elektronikus állomány digitális aláírására, valamint autentikálási eljárás című kérelmet. Rogán és két társa tavaly májusban jelentette be a magyar szabadalmi hatóságnak a digitális találmányt. Ekkor a politikus még a Fidesz parlamenti frakcióját vezette. A magyar kérelemben Rogán neve csak egykori jogosultként jelenik meg, ami nem feltétlenül egyezik meg a feltalálóval. Ugyanakkor a WIPO honlapján e találmány nemzetközi kérelmében Rogán egyértelműen megjelenik feltalálóként is.

A jogosult egyébként ma már nem Rogán Antal, Csík Balázs és Lengyel Csaba. Februárban ugyanis eladták a jogosultságukat a Pozsgai Petra tulajdonában lévő MobilSign Kft.-nek, bár ez a cég tavaly decemberig Csík Balázs és Lengyel Csaba tulajdona volt. A MobilSign a honlapján számos vállalkozást partnerként tüntetett fel, ám miután a Népszabadság sorra megkereste ezeket a „partnereket”, a Telekom kivételével az összes társaság neve lekerült a weboldalról.

Rogán Antal közleményében azt írta, a szabadalmi jogból mindeddig nem származott jövedelme, az eljárás piaci bevezetésével kapcsolatos költségek felemésztették az eddigi bevételeket, így a védjegytulajdonosok részére jogdíjfolyósítás nem történt. „Sem a Hunguard Kft.-ben, sem más gazdasági társaságban tulajdonrészem nincs. Természetesen offshore cégem sincs. Aki ennek ellenkezőjét állítja, azt beperelem” – üzent Rogán.

Időközben a Magyar Nemzet kiderítette, hogy a kabinetminiszter feltalálótársa, Csík Balázs igen kedvező feltételekkel vásárolt egy nyolcvankét négyzetméteres, V. kerületi lakást még Rogán polgármestersége idején. A Királyi Pál utca 18. alatti ingatlan tulajdoni lapjára 11,6 millió forintos jelzálogot jegyeztek be, amelyre a belvárosi önkormányzat a jogosult. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozónak nem egy bank, hanem Belváros-Lipótváros segített abban, hogy megvehesse az addig önkormányzati tulajdonban álló lakást.

Sziget-csúcs

Lapzártánk idején a szervezők még nem tudtak pontos számokat mondani a Sziget Fesztivál idei látogatottsági adatairól, de abban már a zárónap előtt is biztosak voltak, hogy 2016-ban sem szakad meg a 2013 óta tartó tendencia, vagyis folytatódik a negyedik éve tapasztalható létszámemelkedés. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 441 ezernél is többen választották idén bulizásra a Hajógyári-szigetet, ahová több mint száz országból jöttek látogatók, és a jegyeladásokból az is kiderült, hogy a külföldiek közül a legtöbben Hollandiából, illetve az Egyesült Királyságból érkeztek. A magyar és a külföldi vendégek aránya az elmúlt években egyébként nem változott, ebben az évben is külföldön fogytak jobban a hetijegyek (80-85 százalék), míg a napijegyeket inkább a magyarok vették. Idén a legnagyobb érdeklődés a Muse, a Manu Chao, David Guetta, Sia, a Chemical Brothers, valamint Noel Gallagher koncertjét kísérte. A legnagyobb sztár, Rihanna fellépése erősen megosztotta közönséget, legelszántabb rajongóit leszámítva a legtöbben csalódtak a világsztár budapesti produkciójában.

Éremtábla
Lapzártánk idején, a riói olimpia 11. napja után Magyarország az éremtáblázat 12. helyén állt öt arannyal, három ezüsttel és négy bronzzal. Az elmúlt héten Hosszú Katinka a 200 méteres vegyesúszásban begyűjtötte a harmadik aranyát (később még egy ezüstöt is szerzett 200 méteres hátúszásban), Szilágyi Áron pedig megvédte az olimpiai címét kardvívásban.

Olimpiai írásunk a 34. oldalon.

Növekedés
Ismét meglódult a GDP: bár az év első három hónapjában meglehetősen gyatrán, csupán 0,9 százalékkal növekedett a magyar gazdaság, április elejétől június végéig már 2,6 százalékos volt a bővülés. Igaz, kiigazított adat szerint csak 1,7 százalékos volt a gazdasági növekedés, ami elmarad az uniós átlagtól.

Büntetés
A Közbeszerzési Döntőbizottság 84 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné alapítványaira. A KDB az ügyészség indítványára három hónap alatt 112 szerződést vizsgált meg, ezek közül 66 kontraktusnál találta úgy, hogy azok esetében az alapítványoknak közbeszerzést kellett volna kiírniuk.

Boltzár
A kormányzat egy tervezett törvénymódosítással megtiltaná az üzleteknek, hogy vasárnaponként déli 12 óra után normál ügymenet mellett nyitva maradhassanak – értesült a Népszabadság. „A vasárnapi boltzárat eltöröltük, és ez így is marad, aki mást állít, az hazudik” – így reagált a hírre Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője.

MÚOSZ
A Fővárosi Törvényszék jogerősen megsemmisítette a Magyar Újságírók Országos Szövetsége tavaly júniusi tisztújító küldöttgyűlésének összes határozatát, így az új elnök, Komlósi Gábor, illetve az új vezetőség megválasztását is. A döntés nyomán a korábbi elnök, Tóth Károly visszavette a szervezet vezetését, egyúttal azt ígérte, hamarosan törvényesen összehívja az új tisztújító közgyűlést.

Voldemort-ügy
A Voldemort-ügyben érintett Public Sector Consulting Kft. többségi tulajdonosa, Holbok Sándor – aki korábban Szájer József fideszes EP-képviselő kabinetfőnöke volt – a Népszabadságnak azt mondta, csak akkor értesült a botrányos ügy bizonyos részleteiről, amikor a kft. munkatársa, B. Szilvia előzetes letartóztatásba került. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese az ATV-ben úgy nyilatkozott, az ügyben Holbok jó fideszes kapcsolatai nem lényegesek, hiszen ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá is, mint másokra. „Magyarország kis ország, mindenkit nagyon gyorsan össze lehet kötni” – tette hozzá Csepreghy.

A Voldemort-ügy folytatása a 16. oldalon.

Fúzió?
Nincs abban semmi furcsa, hogy a kvótanépszavazás kapcsán együtt kampányol az MSZP és a DK, hiszen valaha egy párt voltak, és lehet, hogy egyszer még ismét egy párt lesznek – ezt Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke jelentette ki az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Zöld biztos
Zöldügyi miniszteri biztossá nevezte ki Persányi Miklóst, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatóját Balog Zoltán, a humántárca vezetője. Persányi – aki korábban az MSZP–SZDSZ-kormányok idején négy évig volt környezetvédelmi miniszter – feladata az lesz, hogy a városligeti múzeumépítési projekt kert- és tájépítészeti beruházásait koordinálja.

Vitanap
Rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte augusztus 22-re a parlamenti ellenzék (a Jobbik felvetését az MSZP is támogatta) azzal a céllal, hogy a választójogi törvény módosításával még az októberi kvótareferendum előtt megszüntessék a külföldön élő magyarokat sújtó választójogi diszkriminációt. A Jobbik összegyűjtötte a szükséges számú aláírást. A Fidesz jelezte, hogy nem vesz részt a rendkívüli ülésen.

Uber
Panaszt nyújtott be az Uber az Európai Bizottságnál Magyarországgal szemben: a fuvarmegosztó cég a magyarországi működését ellehetetlenítő jogszabályt kifogásolja.

Gyanú
Feljelentés tesz az LMP a gazdaságfejlesztési uniós projektekben történt gyanús kifizetések miatt – jelentette be a párt társelnöke. Hadházy Ákos szerint összesen 45 milliárd forint felhasználását kell kivizsgálni az úgynevezett piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységet támogató projekt ügyében.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.