Hihetetlen mérföldkő a Mars-kutatásban

Orosz-európai közös munka vezetett eredményre.

2021. december 16., 10:33

Szerző:

Jelentős mennyiségű vizet találtak kutatók a Mars Valles Marineris nevű kanyonrendszerében – írja a HVG, hozzátéve, hogy a szakértők szerint ez óriási mérföldkő a Mars megismerésének szempontjából.

Az Európai Űrügynökség (ESA) és az orosz űrkutatási hivatal közleménye szerint a felfedezés a Trace Gas Orbiter (TGO) nevű űrszondának köszönhető, amely 2016 óta pásztázza a vörös bolygót. A vízre utaló jeleket az űreszköz egyik műszere, a FREND nevű egység észlelte, amelynek feladata a talajban lévő hidrogénmolekulák koncentrációjának feltérképezése. A kutatók szerint amennyiben ez a hidrogén vízmolekulákban található, a felszín közeli anyag nagyjából 40 százaléka lehet víz.

A Marson korábban is találtak vizet, de a legtöbb ilyen felfedezés a bolygó pólusai közelében, jég formájában volt érzékelhető. Az alacsonyabb szélességi köröknél pedig csak nagyon kis vízfoltok voltak detektálhatók. Azt még nem tudni, hogy a kanyonban talált víz is jég formájában van-e jelen. A jövőbeni kutatások azonban bizonyára meg fogják ezt válaszolni, és ha az eredmények kedvezőek, nemsokára az űrhajósok is megpróbálhatják kiaknázni a forrást.

(Kiemelt kép: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA / MGA / Science Photo Library via AFP)