Híd a magyar hallgatók és a Hageni Távegyetem között

2014. április 30., 13:02

Átadták a Budapesti Távtanulási Központ új létesítményét, amely a Hageni Távegyetem egyetlen nem német nyelvterületen működő központjaként segíti az egyetem Magyarországon és a környező országokban élő hallgatóit. A Budapesti Távtanulási Központ és a Német Felsőoktatási Információs Központ (DAAD IC) mostantól a Madách Trade Centerben található. A megnyitó ünnepségen köszöntötték a végzett hallgatókat. E.ON-díjban részesült a Hageni Távegyetem Közgazdaságtudományi karán okleveles közgazdászként végzett, kiemelkedő tanulmányi teljesítményt nyújtó Longauer Dóra, a Pécsi Tudományegyetem volt hallgatója.

A Budapesti Távtanulási Központ 1991 óta segíti az egyetem Magyarországon élő hallgatóit, akik ma a közgazdaság-tudomány, kultúra és társadalomtudományok, jogtudomány, informatika és matematika területén alap- és mesterszakos egyetemi végzettséget szerezhetnek. A Budapesti Távtanulási Központ szolgáltatásaival híd szerepet tölt be a hallgatók és a távegyetem között. Segíti őket a tanulmányaik megtervezésében, a virtuális tanulótér használatában, a hallgatói adminisztráció lebonyolításában és a vizsgákra mentori támogatással készülhetnek fel. A hallgatóknak félévente kb. 280 euró tanulmányi költséggel kell számolniuk. Ugyanakkor a magyar hallgatók eséllyel pályázhatnak a Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) ösztöndíjára ennek a költségnek a fedezésére.

A mostantól a Madách Trade Centerben található új létesítményt a Hageni Távegyetem rektora, Prof. Dr.-Ing. Helmut Hoyer adta át. Az eseményen a Távegyetem Baráti Körét Dr. h.c. Hans-Peter Rapp-Frick, a Német Felsőoktatási Csereszolgálatot (DAAD) pedig Prof. Dr. Hendrik Hansen képviselte. Ugyancsak jelen volt Jörn Nuber, a Budapesti Német Felsőoktatási Információs Központ vezetője is. A magyarországi Távtanulási Központ 1991-es alapítóit Prof. Dr. Benedek András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezetője, a Szakképzési Intézet egykori főigazgatója képviselte.

Dr. Germán Györgyi, a budapesti központ igazgatója elmondta, hogy a Távtanulási Központ nemcsak a magyar, hanem a külföldi hallgatók előtt is nyitva áll. A központ szolgáltatásait a környező országokban élők, köztük növekvő számban a határon túli magyarok is igénybe veszik. A Hageni Távegyetem vonzó alternatívát nyújt mindazoknak, akik jól beszélnek németül, és szeretnének munka vagy kisgyermek mellett egyetemi végzettséget szerezni egy német egyetemen úgy, hogy közben el sem kell hagyniuk az országot. A távegyetemen végzettek szakmai felkészültségét elismeri a munkaerőpiac, éppen ezért egyre nagyobb a kereslet irántuk.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.