Megjelent a Windows 11, ne siessen a telepítéssel, gondok lehetnek vele

A Windows annyira ráment a biztonságra, hogy a legtöbb cég számítógépével sem kompatibilis. 

2021. október 5., 10:57

Szerző:

Megjelent kedden a Windows 11, azonban ez problémásnak bizonyult több cég számára is. A Windows új kiadása annyira ráment a biztonságra, hogy a legtöbb cég számítógépével sem kompatibilis, nemhogy az otthoni felhasználókéval.

„Új Windows-élmény, amely közelebb hozza kedvenc ismerőseit és dolgait” – olvashatjuk a Windows oldalán. A Windows 11 nagyon szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be, ami a Microsoft szerint elengedhetetlen, mivel a biztonság kiemelten fontos az új operációs rendszereknél. A koronavírus miatt az elmúlt időszakban nagyon sokan kényszerültek otthoni munkavégzésre, ezzel mégnagyobb teret engedve a kiberbűnözésnek. Napjainkban pedig a fő szempont az operációs rendszereknél, a biztonság.

A biztonság általában véve is kiemelten fontos a szakemberek és a vállalatok számára. A Lansweeper által végzett felmérés ezért is volt meglepő. A nemrég elvégzett eredmény szerint

60 000 szervezet 30 millió eszközén, a PC-k többsége nem frissíthető Windows 11-re, mivel hiányosnak találták a rendszerkövetelményi kritériumokat.

A többség (55,6%) nem rendelkezik a Microsoft hivatalos támogatott listáján szereplő CPU-val. A PC-k közel egyötöde (19,26%) a TPM 2.0 ellenőrzésen is megbukott. Így tehát többsége sem kompatibilis a Windows 11-gyel. Azonban, ha a szerencsések közé tartozunk, több opció is adott, már amennyiben a hardverünk kompatibilis az operációs rendszerrel – írja az Infostart. A kompatibilitás ellenőrzésére a vállalat által kiadott PC Health Check nevezetű program szolgál, amit bárki le tud tölteni

Amennyiben az asztali vagy hordozható számítógépünk megfelel az OS követelményeinek, úgy több megoldás áll rendelkezésre:

  • Windows 11 telepítési segéddel,
  • Windows 11 telepítési adathordozó létrehozásával, vagy
  • a Windows 11 lemezképének (ISO) letöltésével.

Mindhárom opció pár kattintással elérhető a Microsoft hivatalos honlapján, ugyanakkor a vállalat azt javasolja a felhasználóknak, hogy amennyiben Windows 10-ről frissítenek, úgy várják meg a Windows Update (Start Menü/Gépház/Frissítés és Biztonság) szolgáltatáson keresztül érkező értesítést arról, hogy a frissítés készen áll a számítógéphez – szolgál segítségül a 24.hu.

A Windows 11 nagyon szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be, ami a Microsoft szerint ez elengedhetetlen, mivel a biztonság kiemelten fontos az új operációs rendszerében. A koronavírus miatt az elmúlt időszakban nagyon sokan kényszerültek otthoni munkavégzésre, ezzel mégnagyobb teret engedve a kiberbűnözésnek. Napjainkban pedig a fő szempont az operációs rendszereknél, a biztonság.  

A biztonság általában véve is kiemelten fontos a szakemberek és a vállalatok számára. A Lansweeper által végzett felmérés ezért is volt meglepő. A nemrég elvégzett eredmény szerint 60 000 szervezet 30 millió eszközén, a PC-k többsége nem frissíthető Windows 11-re, mivel hiányosnak találták a rendszerkövetelményi kritériumokat. A többség (55,6%) nem rendelkezik a Microsoft hivatalos támogatott listáján szereplő CPU-val. A PC-k közel egyötöde (19,26%) a TPM 2.0 ellenőrzésen is megbukott. Így tehát többsége sem kompatibilis a Windows 11-gyel.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Unsplash)