Három lakható bolygót találtak a Földtől negyven fényévre

Alig negyven fényévnyire három lakható, nagyjából Föld méretű bolygót találtak csillagászok, jelentette be hétfőn egy kutatócsoport a Nature tudományos szaklap legújabb számában.

2016. május 3., 06:01

A három bolygó egy kisebb méretű, meglehetősen hideg vörös törpe körül kering, kettő nagyon közel a csillaghoz: 1,5 és 2,4 földi nap alatt már le is tudják a keringésüket, vagyis elég gyorsan telnek ott az évek – írja az Index.

A harmadik bolygó keringési ideje egyelőre bizonytalan, az eddigi megfigyelések alatt 4–73 nap között bármennyi lehet.

A Trappist–1 nevű, a Vízöntő csillagképben található vörös törpe nagyjából tizedakkora, mint a Nap, vagyis éppen csak nagyobb, mint a Jupiter. A fénykibocsátása viszont kétezerszer kisebb, mint a Napé, de a kutatók szerint így is elképzelhető, hogy folyékony víz található a körülötte keringő exobolygókon, ami elengedhetetlen a élet kialakulásához.

A negyven fényévnyi távolság miatt ezek a bolygók lehetnek az elsők, amiket meg is tudunk látogatni azok közül, amiken elképzelhető a földön kívüli élet. Addig viszont a lehetőségek szerint közelebbről is megvizsgálják majd a Trappist–1-et és a bolygóit a Hubble és a Kepler űrtávcsövekkel.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.