Gyanús szivárgás egy amerikai atomtemetőben

A sugárzó részecskék szokatlanul magas szintjét mérték szombaton egy föld alatti új-mexikói atomtemetőben, és úgy tűnik, hogy a létesítmény megnyitása, 1999 óta most első ízben valós vészhelyzet állt elő – mondta az atomtemető szóvivője.

2014. február 16., 14:43

A 800 méter mélyen lévő, hadiipari kutatások és atomfegyverek gyártásakor keletkezett nukleáris hulladékanyagokat tároló létesítmény levegőjében mértek a kelleténél nagyobb radioaktivitást. Roger Nelson szóvivő szerint a múltban előfordult ugyan, hogy az érzékelők hamis riasztást adtak ki, mert meghibásodtak vagy ingadozott a földben természetesen jelen lévő radioaktív radon szintje, de biztonsággal állítható, hogy sosem volt még ilyen magas a sugárzás szintje.

A szóvivő szerint nem tisztázott még, hogy valóban baj van-e, de valószínűnek tűnik. A sugárzó részecskék koncentrációja meghaladja a veszélyes határértéket, de egyelőre nem tudni, hogy miért.

Az Új-Mexikó keleti részén, Carlsbad mellett található atomtemetőben helyi idő szerint szombaton éjfél előtt fél órával szólaltak meg a vészjelzők. Az üzem 139, földfelszínen dolgozó alkalmazottja közül senki se volt kitéve sugárfertőzésnek. Szennyezett levegő se szabadult ki a föld alól, mivel a szellőző rendszer automatikusan szűrő üzemmódba kapcsolt.

Roger Nelson szerint legkorábban helyi idő szerint vasárnap tudják pontosan megmérni a föld alatti levegőben az alfa- és béta-részecskék koncentrációját. Ezek az elemi részecskék belélegezve veszélyt jelentenek az emberre.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.