Egyre jobban pörög a bolygó, csak úgy elsuhannak a napok - ön is érzi?

 2020 óta egyre gyorsul a Föld forgása, idén június 29-én a Föld 1,59 ezredmásodperccel kevesebb mint 24 óra alatt végzett el egy teljes körbefordulást. Vajon van ennek hatása az életünkre? 

2022. augusztus 3., 14:47

Szerző:

A Föld forgásának pontos napi mérése az 1960-as években kezdődött. A bolygónak minden évszázadban néhány ezredmásodperccel vagy még tovább tart egy teljes körbefordulás. Az elmúlt években azonban valami megváltozott, és a Föld egyre gyorsabban forog, méghozzá olyan mértékben, hogy 2020 óta egyre dőlnek meg azok a rekordok, amelyek az atomórák óta egy adott nap precíz hosszára vonatkoznak – mutat rá a raketa.hu

A mostani, június 29-i rekord minden korábbi gyorsulásnál erőteljesebb volt. 

Ennek a változásnak az oka a kutatók számára sem egyértelmű – lehet a Föld külső vagy éppen belső rétegeiben zajló folyamatok következménye, kapcsolatban állhat az óceán változásaival, az ár-apállyal sőt akár az aktuális klímával is. Egyik ok lehet azonban a Chandler wobble, azaz a Föld forgástengelyének periódusos forgása egy középtengely körül. Miről van szó tehát? Az a tengely inog, amely körül a bolygó forog, és amely forgás tehát a nap hosszát kijelöli. Ha ez a gyorsabb forgás huzamosabb ideig is fenáll,  elképzelhető, hogy a történelemben először negatív „szökő-másodpercet” kell bevezetni. Erre azért lenne szükség, hogy a polgári időt – amely az atomórák rendkívül pontos időmérésén alapul – összhangban tartsuk a szoláris idővel, amely a Nap égbolton való vándorlásán alapul. A gyakorlatban egy negatív szökőmásodperc azt jelentené, hogy az óráink egy másodpercet kihagynak, és ez már akár problémákat is okozhat az informatikai rendszereinkben.

 A szakértők szerint azonban nincs ok aggodalomra, 70 százalék az esélye, hogy elértük a mindenkori negatív rekordot, és szökőmásodpercre nem lesz szükség.

(Kiemelt kép: A NASA által közreadott, a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó Terry W. Virts amerikai asztronauta által 2014. december 10-én készített kép a lenyugvó Napról a Mexikói-öböl felett. MTI/EPA/NASA/Terry W. Virts)