Ennél jobb hírünk nem lesz ma: egészséges a fagylalt
Napi 64 gramm fagylalt elfogyasztása összefüggésbe hozható a cukorbetegek szívproblémáinak alacsonyabb kockázatával.
Az amerikai Atlantic nemrégiben terjedelmes cikket közölt, amelyben David Merritt Johns amerikai közegészségügy-történész nem kevesebbet állít, miszerint a fagylalt és a jégkrém fogyasztásának számtalan eddig nem igazán reklámozott egészségjavító hatása van. A táplálkozástudomány legképtelenebb eredménye címmel publikált dolgozatában a szerző összeszedte azokat a kutatásokat és vizsgálatokat, amelyek az édesség előnyeit taglalják, például azt, hogy napi 64 gramm fagylalt elfogyasztása összefüggésbe hozható a cukorbetegek szívproblémáinak alacsonyabb kockázatával – írja a Qubit.
Az amerikai kutató tavaly nyáron bukkant rá egy harvardi doktorandusz 2018-as kutatására, amely szerint
napi 64 gramm fagylalt elfogyasztása csökkenti a cukorbetegek szívproblémáit, és azoknál a túlsúlyos embereknél, akik tejtermék alapú jeges desszerteket, így például fagylaltokat is ettek,
jelentősen csökkent a felnőttkori cukorbetegség előfutárának tartott inzulinrezisztencia-szindróma kialakulásának esélye.
A ma már a Minnesotai Egyetem epidemiológusaként dolgozó Pereira nem az egyetlen volt, aki hasonló eredményre jutott a fagylaltfogyasztás egészségügyi hatásait vizsgálva. A Merritt Johns által megszólaltatott dietetikusok és az idézett táplálkozástudományi eredmények meggyeznek abban, hogy az Egyesült Államokban kapható átlagos fagylaltok és jégkrémek glikémiás indexe, vagyis a vércukorszintnövelő mutatója alacsonyabb a barna rizsnél. Egyöntetű álláspontjuk szerint ha valaki a „szörnyű” amerikai étrend követése helyett fagylaltot eszik és kevesebb keményítőt fogyaszt, az valóban csökkentheti akár a kettes típusú diabétesz kockázatát is.
(Kiemelt képünkön fagylalt. Fotó: Yves Bagros / Mood4Food / foodcollection via AFP)