Ez tényleg meghosszabbíthatja az életet

Több állatfajjal végzett kísérletek eredményei szerint az ibuprofen gyulladáscsökkentő hatóanyag hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez és az élet meghosszabbításához.

2014. december 21., 13:52

„Először kenyérélesztőn próbáltuk ki az ibuprofent, és megállapítottuk, hogy a mikroorganizmusok tovább éltek. A kísérletet férgekkel és ecetmuslicákkal folytattuk, és náluk ugyanazt figyelhettük meg: hosszabb ideig éltek, sőt, tovább maradtak egészségesek is” – magyarázta Michael Polymenis, a Texasi A and M Egyetem (TAMU) biokémikusa, a PLoS amerikai tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Amikor az ibuprofent olyan dózisban adták az említett mikroorganizmusnak, a férgeknek és az ecetmuslicának, amely arányaiban megegyezett az emberi adaggal, akkor mintegy 15 százalékkal éltek tovább a kísérletben részt vevő egyedek – írja az MTI. Embernél ez nagyjából egy évtizednek, egy jó egészségben töltött évtizednek felel meg – magyarázta a kutató.

A gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású ibuprofen használata igen elterjedt. Polymenis elmagyarázta: az ibuprofen az élesztő sejtjeinek triptofánfelvevő képességére hat. A triptofán esszenciális aminosav, a fehérjék alkotóeleme. Az emberi szervezet nem tudja előállítani, ezért táplálékkal kell bevinni.

„Nem értjük teljes bizonyossággal a mechanizmust, de megéri tovább kutatni” – vélekedik Polymenis.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.