Ez idén az egész világ időjárását módosíthatja

Az egész világ időjárását módosíthatja idén a csendes-óceáni El Nino az amerikai meteorológusok előrejelzése szerint.

2014. március 9., 07:00

Az El Nino éghajlati jelenséggel járó melegedés azzal a következménnyel járhat, hogy az idei még forróbb év lesz, ami a mezőgazdaságban hatalmas veszteségeket okozhat. Ausztráliára és Afrika déli részére szárazság sújthat le, Dél-Amerika egyes vidékei aszályosak, mások csapadékosak lehetnek. Peru szenvedheti meg leginkább: áradásokat és gyengébb halhozamot eredményezhet az El Nino.

A világ néhány táján kedvező lehet a változás. Kevesebb hurrikánnal kell számolni Amerika atlanti partjainál, az aszályos Kaliforniában és az Egyesült Államok déli államaiban több esőt hozhat a jövő tél. Az Egyesült Államok fagyos északi államainak következő tele viszont enyhébb lehet.

A Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) csütörtökön tette közzé El Nino-jelentését. A ciklikusan jelentkező természetes éghajlati jelenség a Csendes-óceán egyenlítői térségének felmelegedése, amely a trópusi tengeráramlatokkal és szelekkel áll összefüggésben. Amikor felbukkan, az egész bolygón megváltoznak a hőmérsékleti és csapadékviszonyok.

Mike Halpert, a NOAA időjárás-előrejelzési igazgatója szerint az El Nino okozta hatások nyárra alakulhatnak ki. Az utolsó komoly El Nino 1997-1998-ban volt.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.