Európai elismerést kaptak magyar idegtudósok

Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének (KOKI) két idegtudományokkal foglalkozó kutatócsoportja maximális pontszámmal nyerte el az Európai Kutatási Tanács (ERC) tapasztalt kutatóknak kiírt pályázatát, az Advanced ERC Grant-ot. A Freund Tamás és Nusser Zoltán akadémikusok által vezetett csoportok együttesen több mint 5 millió euró támogatásban részesülnek. Sikerük a világhírű magyar agykutatás újabb jelentős eredménye.

2011. október 28., 17:41

„Ritkaságnak számít, hogy egy tudományterületen azonos országbeli, sőt ugyanabban az intézetben működő két kutatócsoport egyszerre nyerjen ERC pályázatot. A támogatás jól példázza a nagy hagyományokkal rendelkező, iskolateremtő magyar idegtudományok biztos helyét a világ agykutatásának élvonalában” – értékelte az eredményt az mta.hu-nak nyilatkozva Freund Tamás akadémikus, az MTA KOKI igazgatója, aki év elején két magyar kutatóval közösen elsőként kapta meg az 1 millió euró összdíjazású „Agy-díjat". Mint fogalmazott, az MTA KOKI-nak, amelyet Pálinkás József elnök korábban a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata egyik zászlóshajójának nevezett, ezzel sikerült a magyar idegtudomány zászlaját olyan magasra emelnie, hogy azt Európa-szerte megláthatják.

Freund Tamás kutatócsoportja, amely 2,7 millió eurós támogatásban részesül az ERC-től, az érzelmi és motivációs impulzusokat szállító idegpályák hatásmechanizmusát vizsgálja a tanulási és memóriafolyamatokban. Ehhez olyan módszereket alkalmaznak, amelyek szemléletváltást jelentenek az eddigi eljárásokhoz képest. „Nem a szokásos szerkezeti-élettani vizsgálatokból kiindulva próbálunk kapcsolatot találni a viselkedésbeli hatáshoz, hanem fordítva: az egyes konkrét viselkedésformákból indulunk ki. Először megjelölünk úgynevezett transzgenikus módszerrel és vírusokkal egy adott idegpályát, így azok, és csak azok a sejtek, fénnyel ingerelhetővé válnak, s ezáltal a hatásukat élő állatokban is szelektíven vizsgálhatjuk. Majd az így igazolt viselkedésváltozásokért felelős idegsejteket vizsgálhatjuk élettani és kémiai-anatómiai módszerekkel” – magyarázta Freund Tamás.

Az új, ígéretes módszereket és tudományos koncepciókat támogató ERC 2,5 millió euróval támogatja Nusser Zoltán akadémikus kutatócsoportját. A tudósok az idegsejtek felszínéről készítenek kvantitatív molekuláris térképet. „Ennek révén nem csak az idegsejt-hálózatokat érthetjük meg jobban, hanem az is kiderül, hogy az összetett nyúlványrendszerrel rendelkező idegsejtek által kifejezett fehérjék hol és milyen mennyiségben fognak megjelenni az idegsejtek felszínén” – mondta Nusser Zoltán. Az akadémikus és csoportja kutatásai az idegsejtek, azok szinaptikus kapcsolataik és az általuk létrehozott neuronhálózatok működésének megértéséhez vihetnek közelebb.