Előkerülhet a nácik aranya

Leon Giesen holland filmes és zenész úgy gondolja, megtalálta a nácik eltemetett kincsét, amelyről régóta legendák szólnak. Egy német kisvárosban, a bajorországi Mittenwaldban állt neki ásni, állítása szerint egy kottában talált rejtjelezett kód vezette ide.

2013. szeptember 25., 06:00

Az elmúlt hetekben a filmes háromszor fúrta meg a földet. Bár a lyukakat azóta betemették, a próbálkozások helyei még most is jól látszanak az őszi levelek alatt. A helyi hatóságok engedélyezték a kincskeresést, ami hamar a helyi lapok címoldalára került, a Garmisch-Partenkirchner Tagblatt például „Vadászat a náci aranyra” címmel hozta a sztorit, írja az

Index.

Giesen szerint a nácik kincsének a mittenwaldi utak alatt kell lennie. A titkos aranyról szóló legendák régóta tartják magukat, Bajorország pedig a náci párt erősségének számított. 1944-ben Heinrich Himmler ide tervezte az alpesi erődöt, sőt a tervek szerint 1945 áprilisában a Wehrmacht és a Reichsbank (német központi bank) megállapodott, hogy tartalékaikat Einsiedlben, egy Mittenwaldhoz közeli városban tárolják. Egy részüket átadták a szövetséges csapatoknak, de legalább száz aranyrúd, valamennyi dollár és svájci frank biztosan hiányzik.

Giesen úgy gondolja, a kincs pontos helyét a Gottfried Federlein által komponált March Impromptu című mű kottája rejti. A legenda szerint a második világháború utolsó napjaiban Adolf Hitler titkára, Martin Bormann írogatott betűket, jeleket, rúnákat a kottára, és ezek valójában a titkos náci kincs koordinátái. A kottának Münchenbe kellett volna eljutnia valakihez, de ez sosem történt meg.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.