Elképesztő felvétel készült a Csáp-galaxisokról

Látványos felvételt tett közzé a hetvenmillió fényévnyire lévő Csáp-galaxisokról az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A felvételt a Hubble űrteleszkóp készítette, a két galaxisról eddig még soha nem sikerült ennyire részletes képet kapni.

2013. november 17., 14:57

A Holló csillagképben lévő galaxisokat ábrázoló felvételen ezernyi pirosas, kékes, sárgás árnyalatú, valamint fehér fénypont ragyog.

A Csáp-spirálgalaxisokból (az NGC 4038 és az NGC 4039) a gravitációs hatások miatt hosszú anyagáramok szakadtak ki, amelyek halvány, görbült árapálycsóvák formájában figyelhetők meg. A párost ezért Antenna-galaxisoknak is nevezik a csillagászok.

A Csáp-galaxisokat 1785-ben fedezte fel William Herschel, a két objektum azóta is foglalkoztatja a tudósokat. A galaxisokról már korábban is készültek felvételek, azok azonban nem voltak olyan jó minőségű, mint a Hubble által készített kép, írja az MTI.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.