Itt a rákszűrés új korszaka: a Galleri teszt mindennél korábban mutathatja ki a betegséget

A Galleri teszttel a rákszűrés új korszaka nyílhat: azelőtt kimutathatja a betegséget, mielőtt a tünetek kialakulnának.

2022. szeptember 13., 16:56

Szerző:

A Pathfinder tanulmány több, mint 6621 50 és 50 év feletti felnőttön végezte el a Galleri tesztet, és ebből a csoportból 92 esetben produkált pozitív eredményt – írja a The Guardian. A kimutatott eseteknek csaknem háromnegyede olyan megbetegedés volt, amire általában nem végeznek rutin szűrést. A pozitív eseteknél végzett további szűrések erősítették meg a tumort vagy a vérrák jelenlétét. Ez lehet a rákszűrés új korszaka.

A Galleri teszi rákos géneket keres a betegtől vett vérmintában, és ez volt az első nagyobb teszt, aminek a során az eredményeket a tesztalanyok és orvosaik is megkapták, hogy segítsék őket a megfelelő kezelés megkezdésében.

2023-ban egy még nagyszabásúbb tesztet készülnek végezni, mintegy 165 ezer ember bevonásával. Az orvosok azt remélik, hogy ez a teszt sok életet fog megmenteni, hiszen a segítségével a betegség még korai szakaszában észlelhető, így az esetleges kezelések vagy a szükséges műtétek hatékonyabbak lehetnek. 

A még fejlesztés alatt álló technológia azért is izgalmas, mert a megbetegedés helyét is képes kimutatni, ezzel is lehetővé téve, hogy az orvosok gyorsabban tudják felállítani a diagnózist. Korábban egy vérteszt alapján akár három hónapig is eltarthatott, hogy lokalizálják a betegséget. A Galleri teszt 19 szilárd daganatot azonosított sikeresen: ezek között volt mell, máj, tüdő, vastagbél rákot, illetve petefészek- és hasnyálmirigyrákot is, amelyeket általában már csak előrehaladott állapotban tudnak diagnosztizálni, és emiatt a betegségben szenvedők túlélési esélyei alacsonyak. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock.com)

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.