Itt a rákszűrés új korszaka: a Galleri teszt mindennél korábban mutathatja ki a betegséget

A Galleri teszttel a rákszűrés új korszaka nyílhat: azelőtt kimutathatja a betegséget, mielőtt a tünetek kialakulnának.

2022. szeptember 13., 16:56

Szerző:

A Pathfinder tanulmány több, mint 6621 50 és 50 év feletti felnőttön végezte el a Galleri tesztet, és ebből a csoportból 92 esetben produkált pozitív eredményt – írja a The Guardian. A kimutatott eseteknek csaknem háromnegyede olyan megbetegedés volt, amire általában nem végeznek rutin szűrést. A pozitív eseteknél végzett további szűrések erősítették meg a tumort vagy a vérrák jelenlétét. Ez lehet a rákszűrés új korszaka.

A Galleri teszi rákos géneket keres a betegtől vett vérmintában, és ez volt az első nagyobb teszt, aminek a során az eredményeket a tesztalanyok és orvosaik is megkapták, hogy segítsék őket a megfelelő kezelés megkezdésében.

2023-ban egy még nagyszabásúbb tesztet készülnek végezni, mintegy 165 ezer ember bevonásával. Az orvosok azt remélik, hogy ez a teszt sok életet fog megmenteni, hiszen a segítségével a betegség még korai szakaszában észlelhető, így az esetleges kezelések vagy a szükséges műtétek hatékonyabbak lehetnek. 

A még fejlesztés alatt álló technológia azért is izgalmas, mert a megbetegedés helyét is képes kimutatni, ezzel is lehetővé téve, hogy az orvosok gyorsabban tudják felállítani a diagnózist. Korábban egy vérteszt alapján akár három hónapig is eltarthatott, hogy lokalizálják a betegséget. A Galleri teszt 19 szilárd daganatot azonosított sikeresen: ezek között volt mell, máj, tüdő, vastagbél rákot, illetve petefészek- és hasnyálmirigyrákot is, amelyeket általában már csak előrehaladott állapotban tudnak diagnosztizálni, és emiatt a betegségben szenvedők túlélési esélyei alacsonyak. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock.com)

 

19:33

A kvantumfizikai véletlen szerepének pontosításában végeztek döntő fontosságú kísérleteket a fizikai Nobel-díjjal kitüntetett tudósok, akiknek az eredményei alapvető jelentőségűek a kvantuminformatika fejlődésében és a kvantumtitkosításban is - mondta Csanád Máté fizikus, az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Intézet Atomfizikai Tanszékének egyetemi tanára az MTI-nek annak kapcsán, hogy kvantumfizikai kutatásaiért Alain Aspect francia, John F. Clauser amerikai és Anton Zeilinger osztrák fizikus kapja az idei fizikai Nobel-díjat.

2022. október 4., 12:25

Úttörő kvantumfizikai kutatásaiért Alain Aspect, John F. Clauser és Anton Zeilinger kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.

2022. szeptember 30., 12:29

A Severe Weather Europe hosszú távú előrejelzése szerint a La Niña-jelenségnek köszönhetően hidegebb tél vár idén Európára, mint amilyet az elmúlt években tapasztalhattunk. Az orosz-ukrán háború okozta energiaválsággal karöltve erre csak annyit mondhatunk: na, ez is jókor jött!

2022. szeptember 29., 16:33

Idén nyáron a klímaváltozás ránk csapta az ajtót, és itt is maradt. Az évszázados aszály nemcsak azt mutatta meg, hogy mennyire sebezhető a Kárpát-medence, de azt is, hogyha nem cselekszünk azonnal, akkor az idei szárazság semmiségnek fog tűnni pár év múlva. Bár a minisztérium jelenleg 17 víztározó építését tervezi, kérdéses, hogy mire lesz ez elég. Vízügyi körképünket olvashatják.