Egy kutatás szerint 2024-ig biztos jelen lesz az életünkben a COVID

A Pfizer jövőre 4 milliárd oltást tervez gyártani.

2021. december 18., 20:24

Szerző:

A Pfizer pénteken azt vetítette előre, hogy a COVID-19 világjárvány csak 2024-ben lesz vége, és közölte azt is, hogy a 2-4 éveseknek szánt oltóanyagának alacsonyabb dózisú változata a vártnál gyengébb immunválaszt váltott ki, ami késleltetheti az engedélyezést – írja a Reuters

Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos igazgatója a befektetőknek tartott prezentációjában elmondta, hogy a vállalat várakozásai szerint egyes régiókban a következő egy-két évben továbbra is pandémiaszintű COVID-19-es megbetegedések fordulnak elő. Más országok ugyanezen időszak alatt "endémiás" állapotba kerülnek, alacsony, kezelhető esetszámmal.

A vállalat előrejelzése szerint 2024-re a betegség világszerte endémiás lesz.

„Az, hogy ez mikor és pontosan hogyan történik meg, a betegség alakulásától, a társadalom által a vakcinák és a kezelések hatékony alkalmazásától, valamint az oltási arányok méltányos elosztásától függ majd azokon a helyeken, ahol az oltási arány alacsony”

– mondta Dolsten.

„Az új változatok megjelenése szintén hatással lehet arra, hogy a világjárvány hogyan folytatódik”

– folytatta. 

A Pfizer a COVID-19 vakcinát a német BioNTech-el közösen fejlesztette ki, és jelenleg 31 milliárd dolláros bevételre számít jövőre. Jövőre 4 milliárd oltást tervez gyártani. A gyógyszergyártónak van egy kísérleti vírusellenes tablettája is, a Paxlovid, amely egy klinikai vizsgálat során közel 90%-kal csökkentette a kórházi felvételeket és a halálozást a magas kockázatú egyéneknél. A Refinitiv IBES adatai szerint három elemző 15 és 25 milliárd dollár közötti forgalmat becsül rá jövőre.

A Pfizer előrejelzése az omikron változat múlt havi megjelenése után született, amely a vírus eredeti változatához képest több mint 50 mutációt tartalmaz. Ez csökkentette a két adag vakcina hatékonyságát a fertőzés ellen, és felerősítette a gyors terjedéstől való félelmet világszerte. Az omikron-változat megjelenése előtt Anthony Fauci, az Egyesült Államok vezető járványügyi orvosa azt jósolta, hogy a világjárvány 2022-ben véget ér az Egyesült Államokban. 

(Kiemelt kép illusztráció. 2021. április 26., Berlin:várakozás a Corona oltóközpontban. A máltai oltóközpontban a Biontech Pfizer által gyártott oltóanyagot naponta több mint 3000 berlini lakosnak adják be. Fotó: MICHAEL KAPPELER /  dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.