Egy koronavírusos beteg szemgolyóit el kellett távolítani

A beteg közben tüdőátültetésre vár

2022. február 17., 07:02

Szerző:

Egy férfi nemrégiben lélegeztetőgépre került a vírusfertőzés miatt, az ápolók azonban komoly hibát véthettek: hosszú időn át elfelejtették lefedni a szemét, amit ilyenkor meg kell tenni – írja forrásaira hivatkozva a Blikk. A betegnek begyulladt a retinája és a szaruhártyája, és olyan súlyos állapotba került, hogy végül ki kellett operálni a szemgolyóit. Ennyi azonban nem volt elég: valószínűleg új tüdőre is szüksége lesz a vírus pusztítása miatt.

Egy nap azzal az elképesztő kéréssel kereste a kórház a hozzátartozókat, hogy járuljanak hozzá a szemgolyók eltávolításához. Percekig döbbenten hallgattak. Akinek intenzív osztályon kezelik a családtagját, próbál felkészülni legrosszabbra, de azzal a hírrel, hogy ki kell operálni a lélegeztetőgépen fekvő rokon szemét, nem tudtak mit kezdeni. Végül elfogadták az orvosok érvelését, engedélyezték a műtétet, bár nem volt egyszerű meghozni a döntést.

Az egyik szemészeti klinika szakértője szerint önmagában az, hogy nem takarták le a szemet, még nem indokolja a szövődményt, viszont hozzájárulhatott annak kialakulásához.

(Kiemelt képünk illusztráció. Kép: Bambino Gesu/AFP)