Ismét csődközelben a Wikipedia

Ismét adományokat kérnek az információs adatbázis működtetői, egyúttal a mesterséges intelligenciára is felhívják a figyelmet.

2023. december 23., 15:18

Szerző:

Annak ellenére, hogy a világ egyik leggyakrabban felkeresett weboldala, a közösség fejlesztheti és online világenciklopédiának is nevezik, a Wikipédia az összeomlás, pontosabban a csőd szélére került. A népszerű weboldal adományokat kér a fennmaradása érdekében. A több mint 300 nyelven, ingyenesen elérhető információbázist havonta több mint 4,5 milliárd alkalommal keresik fel, a működtetésért a floridai központú Wikimedia Alapítvány felelős.

A 2001-ben alapított Wikipédia történetében nem először alakul úgy, hogy kevés ez a pénz, és az oldal a csőd szélén táncol – írja a HVG. Néhány éve mi magyarok is fizethetünk egyszeri 500 forintos adományt, most viszont többek között az egyesült államokbeli és az angliai olvasók láthatnak a Wikipédia főoldalán egy felugró üzenet ezzel kapcsolatban.

A szlogen a régi, azaz a Wikipédia még mindig nincs a piacon, viszont most az is olvasható, hogy „a mesterséges intelligencia korában az ellenőrizhető tényekhez való hozzáférés kulcsfontosságú. A Wikipédia minden eddiginél fontosabb, mint a feltörekvő technológiák megbízható forrása. Az ön ajándéka azt támogatja, hogy az olvasók hogyan használják a Wikipédiát most, és hogyan fogják használni a forradalmian új rendszerek holnap” – áll az üzenetben.

(Kép forrása: wikipedia.hu)