Birkákkal rakják rendbe a Duna partját

Bécs óvja és helreállítja a folyó partjainak természetközeli állapotát. 

2022. január 15., 20:59

Szerző:

Rendbe rakják az osztrák főváros egyik fontos dunai partszakaszát, ami árvízvédelmi és rekreációs szempontból is nagy változást hoz – írja az Infostart

Amint Bécs külképviseleti irodája tájékoztatta a lapot, a bécsi Duna-sziget öblei számos halfaj és kétéltű természetes élőhelye. Az egyre intenzívebb árvizek és hőhullámok miatt azonban egyre inkább eliszaposodnak és kiszáradnak. Most revitalizálják őket, hogy hosszú távon is élhetővé tegyék a halak és kétéltűek számára.

A bécsi Duna-sziget egyszerre tölt be nélkülözhetetlen szerepet az osztrák főváros árvízvédelmében és a bécsiek pihenésében, kikapcsolódásában. De nemcsak a városlakók érzik jól magukat ebben a zöld oázisban: a part menti öblök, félszigetek és sekély vízű területek csaknem negyven különböző halfaj, több mint hatvan féle vízinövény és számos szitakötőféle számára nyújtanak otthont.

A klímaváltozással együtt járó egyre nagyobb árvizek és egyre hosszabb hőhullámok azonban fokozottan hozzájárulnak az öblök feltöltődéséhez és kiszáradásához. Ennek ellensúlyozására – 3,3 kilométer hosszan, összesen 15 ponton – kikotorják és megmélyítik ezeket az öblöket, mellékágakat és part menti részeket, hogy a mélyebb területek létrehozásával biztosítsák a halak és kétéltűek túlélését és ívóhelyeiket.

A napokban kezdődő munkálatok körülbelül két hónapon át tartanak, a hagyományos kotróhajók mellett szívó-kotróhajókat is bevetnek majd. Utóbbiak segítségével mintegy húszezer köbméternyi üledéket szivattyúznak át a Dunába. A munkálatokat ökológiai építésfelügyelő kíséri majd figyelemmel.

Az ötéves program részei a fűnyíró birkák is, amelyek 2019 óta tartják karban a sziget északi részén a füves területeket. A hetven juh 2021-ben nyolchektárnyi területet gondozott.

(Kiemelt képünk illusztráció. Juhok az óbudai Mocsárosdűlő területén. Fotó: 168.hu | Dimény András)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Az életmód hajlamosít a rák kialakulására vagy a genetikai tényezők meghatározóbbak? Örökölhető-e a rákbetegség? A szakértők is nagyon körültekintően fogalmaznak a témában.