Bill Gates új járványt jósolt a világnak

A Microsoft társalapítója, Bill Gates úgy véli, hogy a következő 20 évben egy újabb világjárvány jöhet. A milliárdos szerint a világ kormányainak készen kell állnia az új vírusok megjelenésére. 

2022. május 29., 16:49

Szerző:

„Az emberi populáció egyre növekszik, a klímaváltozás következményeként pedig, úgy vélem, 50 százalék az esélye annak, hogy a következő 20 évben egy újabb világjárvány tör ki” – mondta Bill Gates egy spanyol nyelvű lapnak adott interjújában. A Microsoft társalapítója a 2022-ben megjelent, „Hogyan előzzük meg a következő világjárványt” című könyvéről beszélt, amely szerint a következő világjárvány egy olyan vírustól származhat, amelyet már ismerünk, írja az Index.

 Bill Gates szerint az új világjárvány lehet az influenza egy fajtája vagy egy másik típusú koronavírus is akár.

Ez legalább lehetővé tenné, hogy felkészüljünk, és minél gyorsabban beszerezzük a szükséges kezeléseket és oltásokat. Azonban egy mesterséges vírus is közbeszólhat, amelyet szándékosan terjesztenek el a világban. Ez egy nagyon ijesztő forgatókönyv, mert egyszerre akár több helyen is terjeszthetik

– fogalmazott Bill Gates. Hozzátette, hogy  a természetből is előbukkanhat egy új vírus. Úgy gondolja, az emberi populáció növekedésével és a klímaváltozás következményeként a következő húsz évben 50 százalék az esély arra, hogy egy újabb járvány tör ki a világban. Az interjúban Gates arról is beszélt, hogy a világ kormányainak készen kell állniuk az új járvány kitörésére. 

Gates szerint a majomhimlő nem válik majd világméretű járvány okozójává. A milliárdos szerint, ha a koronavírus-járvány nem lett volna, nem is lenne érdekes a közvélemény számára a majomhimlő. 

(Kiemelt kép: Bill Gates. Fotó: Evan Vucci / POOL / AFP)