Bevallott egy-két illegális dolgot a világhírű komikus

, a köztiszteletnek örvendő brit színész, komikus és író, a minap bejelentette, hogy bizony le szokott "húzni" tv-sorozatokat a netről. A londoni iTunes fesztivál közönségének Fry arról számolt be, hogy a 24 című széria mellett a Dr. House epizódjait is töltögeti, amelyben egykori komikus partnere, Hugh Laurie a főszereplő.

2009. július 15., 18:10

Szerző:

Szerte a világon nagy népszerűségnek örvend Stephen Fry. Bár a magyar ajkú közönséghez alkotásainak csupán kis része jutott el, eddig életműve a szórakoztatóipar angolszász nyelvterületén megkerülhetetlen.

A színész az internet és a digitális vívmányok valóságos függőjének mondja magát. Állítása szerint ő birtokolja azt az Apple Macintosh számítógépet, amelyet másodiknak adtak el Nagy-Britanniában. Azzal is viccelődik, hogy megvette már az összes okostelefont, ami a piacon csak elérhető. Népszerűségére jellemző, hogy nap mint nap félmilliónyian követik bejegyzéseit és sziporkáit a

Twitteren.

A TorrentFreak letöltéssel foglalkozó szakoldal szerint ezek alapján jó esély van rá, hogy Fry nem csak beszél róla, hanem ért is az internetes ügyekhez. A londoni iTunes fesztiválon az illegális letöltéssel, szerzői jogokkal és a zeneipar jövőjével kapcsolatban közönség előtt beszélgetett a Stuff magazin főszerkesztőjével, Tom Dunmore-val. Fry élesen bírálta a zeneipar gyakorlatát, hogy saját közönségét támadja a megosztóoldalak ügyében. „Példát statuálni az átlagemberrel a legrosszabb dolog, amit a lemezipar csak tehet,” vélekedett.

A színész emellett arról is beszélt, hogy szerinte a nemrégiben napvilágot látott

Digital Britaincímű, Nagy-Britannia digitális fejlődését felvázolni kívánó kormánydokumentum nem tükrözi a közvélemény nézeteit, csupán az szórakoztatóipari cégekét.

Fry sietett leszögezni, hogy – habár gyakorlatiasan viszonyul a kalózkodás jelenségéhez – nem pártolja az „ipari mennyiségű” letöltést. A kérdésre, hogy miként viszonyul ahhoz, amikor a saját médiaszerepléseit és alkotásait látja fenn a megosztóoldalakon, Fry úgy válaszolt: „Ellene vagyok a szenvtelen hamisításnak, viszont szerencsére egy elkényeztetett és agyonfizetett ágazatban dolgozom”.

Azt is bevallotta közönségének, hogy felkészült nethasználóként nem veti meg a kalózkodás egyes formáit. BitTorrent felhasználó és maga is töltögeti a 24 című sorozat legfrissebb epizódjait. Meglepetésre azt is felfedte, hogy a Dr. House utolsó évadának befejező részét is egy megosztóoldalról szerezte. A széria főszereplőjét, Hugh Laurie-t a brit közönség mint Fry egykori komikustársát ismeri.

Eszmefuttatását egy meglepő analógiával zárta. Véleménye szerint a letöltők egy kicsit mind bűnösnek érzik magukat, amikor elvesznek valamit, amiért nem fizettek. „Legtöbben bűntudatot érzünk akkor is, amikor önkielégítést végzünk – dacára annak, hogy 2009-et írunk,” mondta.

Fellépését követően, nyilván aggodalmában, nehogy kalózpárti kiállását félremagyarázzák, a Twitteren egy

bejegyzésbentisztázta az általa elmondottakat. „Remélem nem értettek félre. Nagy baj volna, ha ezután egy »segíts magadon és legyél kalóz« mozgalom fogadatlan prókátoraként tartanának nyilván,” írta Fry.