Maradhatnak a belső égésű motorral hajtott autók

2035 után is regisztrálhatók a belső égésű motorok, ha klímasemleges üzemanyagot használnak.

2023. március 27., 12:48

Szerző:

Németország és az Európai Unió bejelentette, hogy megegyezésre jutottak a kizárólag belső égésű motorral (fosszilis üzemanyaggal) hajtott autók jövőjével összefüggő vitájukban, ami lehetővé teszi az ilyen motorokkal felszerelt új járművek regisztrációját 2035 után is, de csak abban az esetben, ha klímasemleges üzemanyagot használnak, írja az Index.

 „Megállapodtunk Németországgal a víz és szén-dioxid felhasználásával készült e-üzemanyagok autókban való jövőbeni használatáról” – posztolta a Twitteren Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke.

A belsőégésű motorral szerelt autókat kizárólag szintetikus, „E-fuel”-nak nevezett üzemanyaggal lehet majd tankolni. Ennek törvényi keretei kialakítás alatt vannak, szeretnék minél hamarabb bevezetni azt. Volker Wissing is, a német közlekedési miniszter is megerősítette a hírt a Twitteren:

A fosszilis üzemanyaggal működő autók betiltása kulcsfontosságú az EU célkitűzésének megvalósítása szempontjából, amely szerint 2050-ig az unió „klímasemlegessé” kívánja tenni gazdaságát, vagyis teljesen meg akarja szüntetni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

(Kiemelt képünk: WLADIMIR BULGAR / SCIENCE PHOTO LI / WBU / Science Photo Library via AFP)