Bebizonyították: a sors nincs megírva a génekben

A zsiráfok hosszú nyakat növesztettek, hogy elérjék a fák legfelső leveleit. A legügyesebbek, amelyek könnyebben jutottak élelemhez, hosszabb ideig éltek és nagyobb valószínűséggel születtek olyan utódaik, amelyek örökölték a hosszú nyakat. Lars Olov Bygren, a svéd Karolinska intézet professzora hosszú ideje tanulmányozza az egyéni magatartás és a környezet hatását az öröklésben. ()

2012. február 2., 06:05

12 ezer embert vizsgált olyan szempontból, hogy életstílusuk hogyan hatott az agyukra és olyan mechanizmusokat talált, amelyekkel a magatartások alakítják a géneknek adott utasításokat és ezek a módosulások örökölhetők.

Példája szerint, ha egy nőben megtalálható a Brcal gén, amely hajlamosít a mellrákra, a betegséget késleltetheti vagy meg is szüntetheti, ha antioxidánsokban gazdag táplálékot fogyaszt, mert ezek arra ösztönzik az érintett enzimeket, hogy kioltsák a szabadgyököket. A fizikai aktivitás is gátolja a proonkogén gének fejlődését.

A sors tehát nincs megírva a génekben, hanem függ a gének munkájának módosításától is. A régi biológiai dogmát, amely szerint egy gén egy proteint termel, megcáfolta az a felfedezés, hogy van kb. 25 ezer génünk, de genománk képes több százezer proteint előállítani. Minden gén képes egyazon időben több proteint kodifikálni és ez a kodifikáció függ az egyéni életmódtól kapott kémiai jelektől.

A professzor által vizsgált személyeket érdekelte az irodalom, a zene, a film, a színház, általában a kultúra. A kísérlet kimutatta, hogy ez az érdeklődés javítja az agy egészségét és az egész szervezet működését. A kultúra hatása az agyra sok évvel meghosszabbíthatja az élettartamot.

A kultúra és a kikapcsolódás a második helyen áll a betegségek után, mint olyan faktor, amely meghatározza az élettartamot. Előbbre áll, mint a kor, a jövedelem, a munka és a szex - állítja Lars Olov Bygren, aki ugyanakkor figyelmeztet arra is, hogy bár a módosított gének jó esetben átöröklődnek az utódba, ezeket a továbbiakban is ápolni, azaz fejleszteni kell folyamatosan az utódban - a példánál maradva - a kultúra iránti szeretetet, hogy ne sorvadjanak el, hanem aktívak maradjanak.

Forrás:

http://www.energiacentrum.com/