Baljós előrejelzés érkezett a majomhimlőről

Európa a majomhimlő-járvány fertőzések központjává vált, eddig több mint 1500 esetet azonosítottak, ezek világszinten a megbetegedések 85 százalékát teszik ki. Derült ki a friss adatokból. 

2022. június 19., 15:12

Szerző:

Európában Nagy-Britanniában van a legtöbb majomhimlős, ott június 14-ig 524 esetet regisztráltak, írja a Blikk. Európa az adatok alapján a fertőzés gócpontjává válhat a nyári időszakban, többek között a zenei fesztiváloknak köszönhetően. 

További országok adatai: 

  • Spanyolországban 313-an kapták el a fertőzést,
  • Németországban 263 eset,
  • Portugáliában 231 eset
  • Franciaországban 125.

Megugrott az esetszám Olaszországban (80), Olaszországban (48) és Belgiumban (36) is. A többi országban egyelőre csak néhány fertőzöttet találtak, köztük van Magyarország, hazánkban hat esetet regisztráltunk.

A WHO idén 27 halálesetet regisztrált Afrikában, Európában azonban egyet sem, ám a WHO azt valószínűsíti, hogy a fertőzés nyáron Európában gyorsan továbbterjedhet, elsősorban a rendezvények, fesztiválok nagy száma miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet bejelentette, hogy június 23-án rendkívüli ülést tart annak eldöntésére, hogy a globális majomhimlő-járványt nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzetnek minősítse-e.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója aláhúzta:

a majomhimlő mára 39 országra terjedt át, köztük 32-ben még semmilyen tapasztalat nincs ezzel kapcsolatban

– fogalmazott az igazgató a portfolio.hu cikke szerint.

(Kiemelt képünk illusztráció: Himlővírus. Kép: ROGER HARRIS / SCIENCE PHOTO LIBRA / RHR / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.