Ez az új típusú szélturbina kiválthatja a napelemeket

Az Aeromine Technologies szélturbinája csendes, több energiát termel, kisebb az energiatárolási igénye, és a madarakra sem jelent veszélyt. 

2022. október 26., 12:07

Szerző:

Új technológiát szabadalmaztatott a Houstoni Egyetem egyik projektjeként induló Aeromine Technologies. A cég egy tetőre szerelhető szélturbinát készített, amely a tipikus szélturbinánál kompaktabb, nincsenek nagy lapátjai, amelyek az állatokat veszélyeztethetnék, és akár már 8 kilométer / órás szél is működésbe hozhatja – írja a HVG.

Az új szélturbina hatékonyabb, mint a napelem

A zajtalan szerkezet a gyártó szerint rendkívül hatékony; egyetlen egység képes annyi energiát termelni, mint egy 16 napelemből álló tábla. A szélturbina a versenyautók légterelőihez hasonlóan működik; a kisebb és nagyobb légáramlatokat kihasználva generálja az energiát.

Az Aeromines szerint telepítése feleannyiba kerül, mint a hasonló teljesítményű napelemes rendszeré, és tizedannyi helyen elfér.

A rendszer működéséhez 20-40 egységet szükséges felszerelni, a helyszíni szélviszonyoktól függően. Az új technológia további hatalmas előnye, hogy jóval kisebb az energiatárolási igénye, mint az egyszerű, napelemes megoldásnak, mert folyamatosabb az energiaellátás biztosítása – és ez még hatékonyabb napelemekkel kombinálva. 

A napelemeknél olcsóbb alternatívát jelenthet itthon

Magyarországon ez különös jelentőséggel bír, mert a múlt héten az állam bejelentette, hogy felfüggeszti a napelemrendszerek hálózatra csatlakozásának lehetőségét, és mindenkinek egyedül kell megoldania az áram tárolását – ez pedig háromszor akkora telepítési költséget jelent, ráadásul a jelenleg elérhető akkumulátortechnológiák árai mellett így meg sem térülne az energiatároló beszerzése.

Az Aeromines szerint az új szélturbina versenyképes alternatívát jelent a napelemekkel szemben, mert nem csak hatékony, élővilágra veszélytelen, hanem csendes is. A technológiát kereskedelmi célra és társasházak számára is ajánlják. 

(Kiemelt képünk: Az Aeromine Technologies új szélturbinája. Forrás: Aeromines Technologies)