Az igazságtalan főnök váltja ki a munkahelyi depressziót

Dán kutatók tanulmánya szerint nem a túlterheltség, hanem az igazságtalan főnök okozza a munkahelyi depressziót.

2013. október 28., 06:02

Nem a rengeteg, befejezetlen munka az igazi oka annak, hogy a munkavállalók depressziósak lesznek. Sőt, a nagy terhelésnek semmilyen köze nincs ehhez, az igazi okokat a munkakörnyezetben és a munkavállaló nem megfelelő kezelésében kell keresni: a legnagyobb negatív hatást a menedzserek, főnök tudják kiváltani, ha igazságtalanok. Az eredmények a Occupational and Environmental Medicine című szaklapban jelentek meg, írja az

Index.

„Szokásunk összekapcsolni a depressziót és a stresszt a munkahelyi nyomással, terheléssel. Tanulmányunk szerint azonban ennek nincs köze a valósághoz. A depresszió nem megoldható a terhelés csökkentésével, más tényezőkre kell jobban figyelnünk” – mondja Matias Brødsgaard Grynderup az Aarhus University pszichológusa.

A kérdőívekből a kutatók megállapították, hogy mekkora igazságtalanságnak vannak kitéve a munkavállalók munkahelyeiken, az összefüggés pedig egyértelmű volt.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.