19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

Az EU 700 millió euróval fogja támogatni az unión kívüli országok oktatását

Ursula von der Leyen Twitteren jelentette be, hogy az Európai Unió 90 unión kívüli ország oktatását fogja segíteni a 2021 és 2027 közötti időszakban.

2021. június 10., 15:57

Szerző:

Az Európai Bizottság elnöke Twitteren jelentette be, hogy az Európai Unió 700 millió euróval járul hozzá a G7 oktatásban kitűzött céljaihoz. Az összeggel 90 unión kívüli országban segítik az oktatási rendszerek fejlesztését a 2021 és 2027 közötti időszakban.


Ursula von der Leyen elmondta a G7-es találkozón, hogy az EU-s támogatás több mint egymilliárd gyermek számára fogja biztosítani a minőségi oktatást, illetve az oktatás hatékonyságát hátráltató tényezőket is meg fogja szüntetni. Hozzátette: az oktatás támogatása különösen a lányok és a nők számára kulcsfontosságú ahhoz, hogy jobb kilátásokkal rendelkezzenek a jövőt illetően. Az elmúlt időszakban több mint 600 millió 6 és 14 év közötti gyermek maradt le az oktatásból olyan szinten, hogy az olvasás készségét sem sajátították el. Az uniós bizottság elnöke felhívta figyelmet arra is, hogy a lányok kevesebb hozzáféréssel rendelkeznek az internethez és a telekommunikációs eszközökhöz, mint a fiúk, ami csak növelte az eddigi lemaradásukat a távoktatás alatt.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az EU mintegy 100 országban támogatja financiálisan az oktatást. Az EU partnerországaival közösen jelenleg azon dolgozik, hogy csökkentse a koronavírus-világjárványnak a tanulásra és a gyerekek jólétére gyakorolt hatását, és megkönnyítse a biztonságos visszatérést az iskolába.

(Kiemelt kép: Pool/AFP | Julien Warnand)

Kína három asztronautát küld fel csütörtökön a kialakítás alatt álló űrállomására - adta hírül a kínai sajtó a Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Ügynökség (China Manned Space Agency, CMSA) szerdai bejelentésére hivatkozva.