Az alku tárgya

2015. február 1., 17:13

Ismerjük el, a demokraták körében az elmúlt héten nem kis riadalmat keltett a hír, hogy eredményes tárgyalások folynak a magyar kormány és a világ egyik legnagyobb médiakonszernje, a legsikeresebb hazai kereskedelmi tévécsatornát, az RTL Klubot is tulajdonló Bertelsmann között a reklámadó „méltányos átalakításáról”. A hír hallatán kevés kétségünk maradhatott: az alku tárgya a tisztességes tájékoztatás versus reklámadó-csökkentés volt.

A közpénzekből finanszírozott állami média sikeres gyarmatosítása és a TV2 kormányközeli tulajdonosok általi megvásárlása után már csak az RTL Klub domesztikálása hiányzik ahhoz, hogy a rádiós után a televíziós piacon is kvázi monopolhelyzetbe kerüljön a kormány.

Ez azonban korántsem bizonyul olyan könnyű feladatnak, mint a rádiós piac lenyúlása volt. Itt ugyanis a világ egyik legtőkeerősebb és legprofesszionálisabb médiamultijával akasztott tengelyt a kormány, amely bevételeinek alig több mint egy százaléka származik a legnépszerűbb magyar televíziós csatorna forgalmából. A hatalmas falat meg is akadt a kormány torkán, se kiköpnie, se lenyelnie nem sikerült. Miután a csatorna felvásárlására tett kísérletek rendre kudarcot vallottak, a hatalom a gazdasági sanyargatás legváltozatosabb eszközeivel próbálta jobb belátásra bírni vagy a hazai piacról elüldözni az RTL Klubot. Ám a menedzsment felvette az elé dobott kesztyűt, és úgy döntött, viszontválaszként olyan híradót fog készíteni, amelyből megtudhatják az emberek, hogyan működik Magyarországon a hatalom. A döntés eredményeképpen a nézők előtt egy korábban ismeretlen Magyarország képe bontakozott ki: maffiaszerűen működő államgépezetről, állami szintű korrupcióról, gátlástalanul harácsoló kormánypárti politikusokról, hatalmi visszaélésekről, újságírók elől menekülő vezető közszolgákról.

S minthogy a pénznek és a professzionalizmusnak korábban sem volt híján az RTL, a tisztességes tájékoztatás következtében híradójuk néhány hónap alatt megduplázta közönségét. A profilváltás mély nyomokat hagyott a kormánypártok népszerűségén, amely természetesen több tényező együttes hatására, de ezzel párhuzamosan kezdett zuhanórepülésbe.

A kormány a gazdasági prés újabb és újabb szorításával próbált fogást találni az RTL Klubon, sikertelenül. Most tárgyalni szeretnének. És ne legyenek illúzióink, hosszabb távon ez meg is fogja hozni a várt eredményt. Az RTL Klub tulajdonosai ugyanis alapvetően a profit reményében fektették be pénzüket a magyar piacon, az állami prés pedig már nemcsak a teljes évi nyereségüket viszi el, hanem egyre súlyosabb veszteségbe fordítja a legnépszerűbb csatorna működését. Mert bármennyire kis falat is a magyar piac a globális multi számára, hosszabb távon nem engedheti meg magának a veszteséges működést. Ilyen a tőke és a kapitalizmus természete. Ez pedig újabb lecke számunkra is, amelynek segítségével elismételhetjük, hogy a magyar demokráciáért és sajtószabadságért vívott harcban csak saját magunkra, magyar demokratákra számíthatunk. Sem Angela Merkel, sem a Bertelsmann nem fogja helyettünk megvívni ezt a csatát.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.