Reményt jelenthet az új kezelés, amivel végső stádiumban lévő rákos betegeket gyógyítanak

Van már olyan beteg, aki teljesen felépült. 

2021. október 16., 18:41

Szerző:

A londoni Institute of Cancer Research (ICR) és a Royal Marsden NHS Foundation Trust kutatóinak klinikai kísérletében az immunterápiás gyógyszerek koktélja arra késztette a betegek immunrendszerét, hogy elpusztítsa saját rákos sejtjeiket, ami pozitív hatással volt a túlélésre – írja az Infostart a The Guardian cikkére hivatkozva.

Az egyik betegnél, négy évvel ezelőtt a rosszindulatú tumort diagnosztizáltak, ekkor csatlakozott, ahhoz a vizsgálathoz, amelyben immunterápiás gyógyszerekkel próbálták meg gyógyítani őt. A Guardian-nek mesélt arról a „csodálatos" pillanatról, amikor hetekkel azután, hogy csatlakozott a vizsgálathoz, az ápolók felhívták, és közölték vele, hogy a daganata teljesen eltűnt. A 77 éves nagyapa most már daganatmentes, és a múlt hetet egy hajóúton töltötte feleségével.

Tudósok megállapították, hogy a nivolumab és az ipilimumab gyógyszerek kombinációja a nyaki és feji daganatok méretének csökkenését segíti elő, több esetben pedig a tumorok teljes felszívódását. A két immunterápiás gyógyszer kombinációja a szakértők szerint hatékony új fegyvernek bizonyulhat az előrehaladott rák számos formája ellen. A gyógyszerkombinációval végzett más kísérletek eredményei korábban hasonló előnyökre utaltak a halálos beteg vese-, bőr- és bélrákos betegek esetében.

(Kiemel képünk illusztráció. Gyakorlati órán vesznek részt a hallgatók a IX. kerületi Hőgyes Endre utcai Semmelweis Egyetem (SE) Gyógyszerészeti Intézet tangyógyszertárában 2019. november 6-án. Az egyetem idén ünnepli alapításának 250. évfordulóját. Budapest, 2019. november 7. Fotó: MTI/Mohai Balázs)