Atomegérre vadásznak a nukleáris kísérleti telepen

Sugárfertőzött egérre vadásznak az egykori plutóniumgyártó-üzem területén az Egyesült Államokban, a Washington állambéli Hanfordban.

2010. november 28., 08:36

A létesítmény munkatársai nemrégiben egy radioaktív nyulat ejtettek fogságba a telepen, amely az Egyesült Államok nukleárisan leginkább szennyezett területe.

Az egér utáni hajsza akkor kezdődött, amikor megtalálták az állat radioaktív ürülékét. Arról természetesen szó sincs, hogy az állat természetfeletti képességekre tett volna szert, vagy bármilyen fenyegetést jelentene.

A Washingtoni Állami Egészségügyi Intézet tájékoztatása szerint a sugárfertőzött rágcsáló valószínűleg semmilyen veszély nem jelent az emberekre, annak ellenére, hogy ürülékét lakott terület közelében találták. Még a Greenpeace szakértői is egyetértettek abban, hogy az egér – a szervezetében lerakódott nukleáris szennyeződés ellenére – ártalmatlan. A zöldszervezet ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a szennyezett élővilág egyértelmű jelzése annak, hogy a radioaktivitás hosszú távú környezeti hatásait komolyan kell venni.

A Hanford Kutatótelepet 1943-ban, a Manhattan-terv égisze alatt hozták létre, az üzem a Columbia folyó partján fekszik, berendezéseit mára jórészt leszerelték.


(forrás: AolNews)