Még mindig nem térhetnek vissza a Földre az űrben rekedt asztronauták, lassan két hónapja vannak fent

A NASA azt mondja, továbbra sem tudni, mikor térhet haza a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) rekedt két asztronauta.

2024. július 26., 10:19

Szerző:

Ahogyan arról portálunk is beszámolt Butch Wilmore és Sunita Williams június 5-én indult sikeresen útnak a Földről, a két asztronauta a Boeing kísérleti Starleiner űrkapszulájával érte el nem sokkal később az űrállomást. A Starleinernek ez volt az első olyan misszója, amelyen emberek is részt vettek. 

Lassan két hónapja fent

Az űrhajós páros az eredeti tervek szerint egy hetet töltött volna el az űrben, azonban mostanra már lassan két hónapja fent vannak. A Starleiner ugyanis többször meghibásodott, egyebek között héliumszivárgást tapasztaltak nála. Éppen ezért egyelőre visszatérési dátuma sincsa az űrállomáson rekedtek Starleinernek. A szakértők a minap, július 25-én tartottak egy sajtótájékoztatót, ahol  Steve Stich, a NASA kereskedelmi legénységi programjának vezetője is elmondta, nem tudták, mikor térhet visszaz űrszonda. Az űrhivatal illetékesei korábban azt mondták, a Starleinernek van elég üzemanyaga ahhoz, hogy legkésőbb augusztus közepéig pályán maradjon, írja a 24.hu a Live Science információi alapján. 

Stich azt mondja, az űrhajó hajtóműveit a jövő héten fogják tesztelni, azt követően pedig felülvizsgálják, hogy mikor válhat le az ISS-ről. 

Az indulás is nehézkes volt

A Starliner egyébként már az indulásig is nehezen jutott el, hiszen maga a fejlesztése is többször csúszott, és ennek okairól a Boeing azóta sem nyilatkozott, de tény, hogy 2019 helyett csak 2022-ben készült el az űrhajó. A floridai Kennedy Űrközpontból való indulását is többször elhalasztották, májusban 4 perccel az indulás előtt kellett lefújni a projektet, ugyanis a számítógépes rendszerek leálltak. A tesztrepülések időpontja is többször módosult, de végül június 5-én sikeresen űrbe bocsátották az eszközt, fedélzetén a két asztronautával.

Biztonságban vannak 

Az útközben felfedezett héliumszivárgás okát azóta sem találják, így az űrhajósoknak egyelőre a Nemzetközi Űrállomáson kel maradniuk. A visszatéréshez számos szempontot figyelembe kell venni az űrjármű állapotán kívül is, hiszen befolyásoló tényező az időjárás, az alkatrészek javítása és más űrhajók mozgása is. Ám a Boeing űrhajósprogramért felelős alelnöke, Mark Nappi, illetve Steve Stich is igyekezett mindenkit megnyugtatni. Mindketten úgy nyilatkoztak, hogy a két asztronauta, Sunita Williams és Barry Wilmore rendelkezésére áll egy mentőkabin is, amelyet szükség esetén használhatnak, így jelenleg biztonságban vannak.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)